Dit is de Liefste Straat van Gouda 2022

De Burgvlietkade-Gravin Jacobastraat in Gouda Noord is op 26 november uitgeroepen tot Liefste Straat van Gouda. De straat krijgt deze titel omdat de bewoners naar elkaar omkijken, elkaar kennen en samen mooie acties oppakken. Als prijs is de hele straat getrakteerd op poffertjes en kregen de gangmakers het straatnaambord 'Liefste Straat van Gouda 2022' uit handen van wethouder Anna van Popering. De Verkiezing Liefste Straat wordt jaarlijks georganiseerd door Gouda Bruist.

In 2021 was de Burgvlietkade ook al genomineerd maar legde het af tegen het Albrechtsveld die er met de titel vandoor ging. Gangmakers Ilse Vegter en Mirjam van Oostrom lieten het er niet bij zitten en deden in 2022 opnieuw een inzending. Mirjam: “In onze buurt is er een grote betrokkenheid, zien we naar elkaar om en kun je zijn wie je bent. We organiseren met zijn allen elk jaar een buurtfeest, nieuwjaarsborrel, paasspeurtocht en lampionoptocht. Ook is er een actieve buurtapp en we sturen vier keer per jaar een digitale nieuwsbrief”. Ilse: “Als gangmakers brengen we een aardigheidje bij een geboorte, het behalen van een diploma, maar ook als het even tegenzit.”
Volgens een van de nieuwe bewoners moet dit wel de liefste straat zijn: “Nog voordat we goed en wel verhuisd waren werden we op de buurtapp al door vele buren welkom geheten en kregen we een leuk welkomstpresentje van de gangmakers.”

Monica Maassen

Anna van Poperingen

Gangmakers Mirjam en Ilse

De stemming is gesloten

Gouwenaars konden van 8 tot en met 23 november 2022 hun stem uitbrengen. De uitslag wordt op zaterdag 26 november bekend gemaakt.
In totaal hebben  178  Gouwenaars hun voorkeur aangegeven.

Jury

De jury van De Liefste straat van Gouda 2022 bestaande uit: Anna van Popering (wethouder gemeente Gouda), Rudolf Oosterbaan (projectmanager Kwadraad), Kirsten Spoor (redacteur In de Buurt) en Monica Maassen (voorzitter Gouda Bruist) heeft uit 11 inzendingen 3 straten genomineerd.

Uit het jury-rapport: 'het was geen gemakkelijke opgave om een keuze te maken, want uit alle inzendingen bleek wat voor mooie dingen er in al deze straten gebeuren. We moesten toch een keuze maken en hebben daarbij volgende punten meegenomen:

  • Alle antwoorden op de vragen en soms zelfs aanvullende presentaties
  • Spreiding van straten in Gouda (in type straten en spreiding over wijken in Gouda)
  • De omstandigheden waar binnen gangmakers werken verschillen sterk (sociale cohesie, draagkracht, diversiteit)
  • Mix aan activiteiten en wie worden betrokken (bijvoorbeeld ook jongeren)

Lief&Leed in jouw buurt

Wil je volgend jaar ook meedoen met de verkiezing voor De Liefste Straat, maar woon je nog niet in een Lief&Leedstraat? Doe mee en check deze pagina voor meer informatie.

Majoor Fransstraat/Winterdijk

Schouwwerf

Burgvlietkade/Jacobastraat