Update

Update bij Gouda verwelkomt vluchtelingen

Geplaatst op 30 december 2015, 23:05 uur
Op de valreep van 2015 nog wat laatste nieuws.

De gemeente heeft een tweede nieuwsbrief verstuurd met info over laatste ontwikkelingen. Onder documenten kunnen jullie deze nieuwsbrief vinden, of je kunt naar de website van de gemeente gaan.
https://www.gouda.nl/Inwoners/Zorg_welzijn/Voorbereidingen_asielzoekerscentrum_PWA_kazerne

Het is nog steeds niet duidelijk wanneer het AZC open gaat, er wordt nog steeds gesproken over tweede helft 2016.

Annemiek Mul en ik zijn naar de tweede bijeenkomst van het bewonersplatform geweest waar we gediscussieerd hebben over de vraag wat bewoners graag in het bestuursconvenant tussen gemeente Gouda en het COA opgenomen zouden willen zien.

Woensdag 23 december is een delegatie van het bewonersplatform, met projectleider Lars Pijlman, de Burgemeester, Wethouder Hilde Niezen en twee raadsleden op bezoek geweest bij het AZC in Utrecht. Annemiek en ik waren ook mee.

We werden ontvangen door de directeur van het AZC en de regio coördinator van het COA. Ook de wijkagenten waren aanwezig. We kregen een rondleiding en ons werd uitgelegd hoe het allemaal werkt in een AZC.

De wijkagenten vertelden dat er weinig veiligheids issues zijn, eigenlijk gebeurt er niet meer dan in een gemiddelde wijk.

Ook kregen we een goede indruk van de rol van vrijwilligers in het AZC (runnen peuterspeelplaats, organiseren sportactiviteiten, creatieve workshops voor kinderen, "winkel" met tweedehandskleding etc.
Vluchtelingen doen ook weer vrijwilligerswerk in de wijk, dat loopt in Utrecht via een vrijwilligerscentrale.
Een goed initiatief van Lars Pijlman (projectleider AZC Gemeente Gouda)

Als we iets meer info hebben (wanneer AZC komt en als we weten wat andere organisaties al doen), plannen we weer een bijeenkomst. Mogelijk in februari.

Ik wens iedereen een vredig, gezond en inspirerend 2016.
Deel dit: