Bericht

Terugblik Bruispunt in Nelson Mandela Centrum

Geplaatst op 5 januari 2016, 18:45 uur

Het is al weer ruim 5 jaar geleden dat het eerste Bruispunt gehouden werd. De locatie was toen het Schipperscafe. Er waren ongeveer 30 mensen en er werden 6 initiatieven gepresenteerd. Maar speciaal was ook de start van de avond: de vertoning van een filmpje waar het allemaal om draait bij Bruispunt: elkaar aansteken met enthousiasme. In een stukje op de site werd verslag uitgebracht over al deze presentaties. Erg leuk om deze 5 jaar later nog eens te lezen. Maar nu heb ik de pen overgenomen en de eer om verslag uit te mogen brengen van de Bruispunten. En meteen heb ik een groot probleem. Hoe prop ik al die presentaties en al dat enthousiasme in een blog van acceptabele lengte?  Dat gaat niet. Daarvoor is er teveel enthousiasme, zijn er teveel initiatieven en met louter een opsomming herhaal je nog eens de agenda en geef je geen ooggetuigeverslag. Maar bij een selectie doe je ook weer een deel van de initiatieven tekort. Kortom een duivels dilemma.

Het Bruispunt op 26 november 2015 werd gehouden in de basisschool Wereldwijs in het Nelson Mandelacentrum in Oost. We zaten op de trap. Om mij heen hoorde ik gefluister dat het wat de zitplaatsen betreft net de Chocoladefabriek is. We zitten in een school. Ik blijf om me heen kijken, zit me weer te verbazen over dit gebouw en de manier waarop de verschillende onderdelen in elkaar overlopen, hokjesgeest en eigen bezit voorbij. Samenwerken, elkaar inspireren en enthousiasmeren. Comfortzones verlaten. Wat een moed van al deze gebruikers om dit aan te gaan en te leren hoe je in zo’n situatie met de eigen en elkaars grenzen om moet gaan. Emily van den Berg van Kwadraad hield er een verhaal over en probeert binnen dit gebouw steeds plekjes te vinden voor nieuwe aanvragen en initiatieven.  Sjakkelien Betlem, die al bekend is van het eethuis SamSam van Gemiva aan de Bleulandweg vertelde over het Wijkeethuis. Wat een pracht project: heerlijk eten voor weinig geld en ontmoetingen met mensen uit de omgeving, uit verschillende culturen en een heel vanzelfsprekende integratie van mensen met een verstandelijke beperking. Als tussendoortje was er een quiz over Gouda-Oost. Ik viel terecht snel uit de boot, een compliment voor de vragenbedenkers, die veel interessante weetjes over de buurt in de quiz gestopt hadden. Mensen die in een andere buurt wonen kwamen zo op een speelse manier van alles te weten over de buurt.

Een onderwerp van stedelijk, nationaal en internationaal belang was het verhaal van Cock Zweegman over Wiki loves Monuments. Bij mijn ouders stonden 21 delen van een encyclopedie in de boekenkast. En nu zoek je dingen even op internet en kom je vaak bij Wikipedia terecht. In Gouda zijn 1100 monumenten, 300 rijksmonumenten en 800 gemeentelijke. Maar wat nog niet op Wiki staat zijn omschrijvingen van al deze objecten. Een uitdaging voor alle Goudse monumentenliefhebbers, en wie is dat niet in deze stad, die nog wat tijd hebben en ook van wat speurwerk en schrijven houden. Meld je even aan bij Cock om te helpen.  En dan waren er nog heel veel andere onderwerpen aan de orde. Volgende keer gewoon zelf gaan en je laten enthousiasmeren.

Het volgende Bruispunt is op 26 januari 2016

Meer weten over Oost? Kijk op wijkteamoost.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief

Bekijk hier alle presentaties van Bruispunt Oost

Illustration
 
Deel dit: