Bruisen in de Lichtfabriek
Gastheer Lennart van Gastel opent het Bruispunt in de benedenzaal van de Lichtfabriek, waar alle stoelen bezet zijn met enthousiaste Bruisers. Hij vertelt over de geschiedenis van de fabriek die vanaf 1910 voor de lichtopwekking in Gouda moest zorgen. Dit heeft alleen niet zolang geduurd, na 20 jaar bleek het effectiever te zijn om elektriciteit dan licht op te wekken. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw heeft het pand leeg gestaan, maar gelukkig is het, door protesten van de buurt, behouden gebleven en nu een van de fijne nieuwe licht- en ontmoetingspunten in Gouda.
Presentator Chris Bellekom roept met een gedicht op deel te nemen aan de verkiezing voor de nieuwe stadsdichter: voor 22 februari kan een ieder drie gedichten inzenden, waarvan er in ieder geval één over Gouda moet gaan.
Nadine van Ruyven presenteert de kaart van Eetbaar Gouda en roept alle Gouwenaars die groen doen, want Groen moet je doen, zich aan te sluiten bij Eetbaar Gouda.
Rolf van der Mije licht een tip van de sluier op van de plannen van Art Gouda in nauwe samenwerking met Museum Gouda: 45 kunstenaars gaan een maand in het Weeshuis aan de slag. In het jaar van Erasmus, die vrij jong wees werd, is de “wees” het thema. Er komen o.a. ruimtereizen en ook Zoet en Zalig doet volop mee aan dit evenement. De Firma van Drie regelt slaapplaatsen voor de kunstenaars van buiten Gouda bij Goudse kunstenaars. De eerste week van juni is er een verkooptentoonstelling.
Het Pauzelandschap moet voor 1 april ontruimd worden en de KOE gaat naar een andere wei. Over de precieze planning van de ontruiming en de werkzaamheden daarna vindt nog overleg plaats.
Als het aan Mooi Bolwerk ligt, komt er iets heel anders op het terrein dan de oude plannen van de projectontwikkelaar. Sinds kort is Gouda aangewezen als vestingstad. Het Bolwerk is een van de weinige plekken, waar je daar iets van kunt laten zien.
Herman Ruiter geeft een update van de plannen van GOUDasfalt. De gemeenteraad neemt op 3 februari een besluit over de aankoop van het terrein. En bij dezen is Gouda genomineerd voor beste Buitenstad.
Loes Vork presenteert Sketchcrawl. De 18e editie vond plaats in het Kantoor van Nu in de Peperstraat. Op 16 april kun je tekenen in Museum Gouda en in juli buiten in het van Bergen IJzendoornpark. In de nabije omgeving wordt nog een schuilplek gezocht voor eventueel slecht weer, de koffie en sanitaire voorzieningen. Misschien in de oude ruimte van Stadstoezicht of bij Bunnik?
Wilma Neefjes vraagt aandacht voor cooking to connect en de vreedzame scholen.
En dan is er LETS. David Slothouder vertelt over dit initiatief, dat in andere gemeentes al vele jaren bestaat. Als je diensten aan wilt bieden en wilt vragen kan dat via LETS. Er komt geen euro aan te pas, maar je kunt de waarde van de diensten uitdrukken in de lokale Goudhaantjes. Ter plekke wordt een proef genomen. De aanwezigen gaan vraag en aanbod uitwisselen en er worden al aardig wat deals gesloten. Wie wil kan een keer mijn auto gebruiken in ruil voor het schoonmaken van de binnenkant, die vol hondenhaartjes zit. En mijn saldo Goudhaantjes is al negatief, omdat ik me heerlijk laat masseren door een professionele masseuse.
Korte berichtjes:
-de 3e begroetingsdag vindt plaats in Gouda-Noord, een eerste stap om prettig met elkaar te leven.
- Je kunt je aanmelden voor de Goudse Hartstocht. Groepjes van 7 mensen gaan op 1 april, 22 april en 20 mei met elkaar op stap. Als deelnemer vertel je ook een keer over je eigen passie of hobby.
-Open coffee is iedere eerste vrijdag van de maand en wordt nu gehouden in het Ondernemershuis: Buurtje 2.
Op zaterdag 30 januari is de Vestefair met o.a. fotoshoots, veiling en fancy fair van 10.00-16.00 uur, Ridder van Catsweg 300.
En voor de agenda: volgende bruispunten zijn op woensdag 13 april, donderdag 9 juni, woensdag 21 september en donderdag 24 november.
En daarna werd er nog gezellig geborreld en werden vele nieuwe contacten gelegd of oude weer aangehaald.