Bericht

10e expositie GoudsWerk

Geplaatst op 26 augustus 2018, 12:19 uur

10e expositie GoudsWerk
 
Vanaf zaterdag 1 september tot 28 november 2018 is de 10e expositie GoudsWerk in Gouwestein van Bergen IJzendoornpark 7 in Gouda te bezoeken.
U bent van harte welkom!
 
We vinden het heel bijzonder dat deze drie nieuwe exposanten, Irma Holt, Jan van Lokhorst en Nico Boerboom hun prachtige kunstwerken aan ons willen tonen.
 
Jan van Lokhorst
Jan volgde de “Hogeschool voor Beeldende Kunst” in Amsterdam (Rietveld Academie) en is afgestudeerd (1981) aan de Academie voor Beeldende Vorming Amsterdam.
Hij woont en werkt sinds 1981 in Gouda en ontving in 1984 de tweejaarlijkse kunstprijs van deze stad.
Jan exposeerde in diverse musea in Nederland, waaronder Museum Jan van der Togt in Amstelveen, waar het boek “Jan van Lokhorst, 20 jaar schilderen” werd gepresenteerd (2003). Daarnaast exposeert hij in galeries in binnen- en buitenland.
Diverse aansprekende werken zijn in opdracht uitgevoerd. Hij ontwierp o.a. het kerkraam voor de Oostpoort in Gouda en decoreerde een nieuw schip van Norfolkline. Jan ontving ook opdrachten van de ministeries van Buitenlandse-, Economische- en Sociale Zaken.
Hij maakt voornamelijk olieverfschilderijen, werken in gemengde techniek, en polycarbonaat panelen. Drie grote werken van Jan zijn bij de opening van het nieuwe gebouw aangekocht en hangen in het restaurant van Gouwestein.
 
Opvallend in zijn schilderijen is het kleurgebruik en de lijnvoering. Ze zijn voor de kenner meteen als werk van Jan van Lokhorst te herkennen.
De kleuren en lijnen zijn intuïtief en gevoelsmatig gekozen en je kunt dan ook spreken van een grote mate van expressie in zijn schilderijen. Jan is een expressionistische schilder pur sang. Hij houdt van de materie, de verf, vaak direct uit de tube, met paletmes of met de handen opgebracht.
Zijn schilderijen ontstaan meestal vanuit abstractie. Eerst worden grote kleurvlakken opgezet en wanneer de compositie en het kleurenspel hem bevallen, komt daaroverheen de tekening. Dan begint het proces van weghalen en overschilderen, net zolang tot het schilderij hem bevalt en af is.
Het “(abstract)expressionisme” van met name Willem de Kooning, maar ook de COBRA kunstenaars Karel Appel, Asger Jørn en Kees van Bohemen hebben grote invloed gehad op het werk van Jan van Lokhorst. Toch is zijn werk lyrischer. Het is zelfs zo dat hij van binnen muziek hoort tijdens het schilderen. Ook is de improvisatie, het steeds veranderen, net zolang tot het gevoel goed is, belangrijk. Het “jezelf in het schilderij schilderen”.
Jan van Lokhorst heeft dan ook grote affiniteit met muziek en voelt een band met de muzikanten die dat maken, hetgeen dan ook weer verbeeld wordt op zijn schilderijen. Na een periode van tamelijk abstract werk met “figuur/compositie” als onderwerp zijn de laatste jaren steeds meer mensfiguren, muzikanten en vooral wilde dieren te herkennen in de schilderijen. Zo is in het werk van Jan van Lokhorst de afgelopen 35 jaar steeds een wisselwerking tussen-en ook combinatie van abstractie ( in verf en kleur) en figuratie (mens en dier) te zien.
Het TV programma “Recht van Spreken” over Louis van Dijk is voor een deel opgenomen in het atelier van Jan aan de Raam 212 in Gouda.
Zie ook de website van Jan www.janvanlokhorst.nl
 
Irma Holt
Irma Holt woont in Nieuwerkerk aan den IJssel en is parttime werkzaam in het speciaal onderwijs. 
Haar hobby’s zijn schilderen met acrylverf, ontwerpen van tassen en sieraden. Haar inspiratie haalt ze uit het dagelijks leven maar tracht daarbij er een eigen draai aan te geven.
Voor het schilderen heeft zij enkele jaren les gehad van een professioneel kunstenares en voor het maken van haar tassen en sieraden gebruikt zij haar fantasie.
Haar tassen maakt ze van leer in combinatie met rubber (van fietsbanden). Een enkele keer maakt zij gebruik van kunstleer. Haar tassen zijn uniek. Van elke tas wordt er slechts 1 gemaakt. Het model wordt vaker gebruikt, maar de kleurencombinaties zijn steeds anders.
De meeste tassen zijn met de hand gemaakt. De ritsen worden er natuurlijk met de machine in gezet. Alle tassen zijn voorzien van een binnentasje.
Voor haar sieraden gebruikt ze ook rubber, soms in combinatie met kralen. Er zijn ook kettingen van alleen kralen. Deze zijn door elkaar gevlochten.
Ook maakt ze kettingen en armbanden van Nespresso-cups. Het geeft een bijzonder leuk resultaat.
Op de website www.irmaholt.nlkunt u nog meer werk van haar bewonderen.
 
Nico J. Boerboom
Nico is afgestudeerd vakfotograaf. Hij was dertig jaar werkzaam in de ICT-branche als business-, project- en interim manager. In 2002 gaf hij zijn carrière een andere richting door het volgen van een vakopleiding fotografie aan de
Fotovakschool te Apeldoorn, waar hij in 2006 is afgestudeerd. Sindsdien is hij actief als architectuur- en natuurfotograaf.
Nico is lid van de historische vereniging Die Goude en werkt pro deo voor die club en is hij Goudoloog.
Op de website www.Goudawaterstad.euis werk van Nico te bewonderen.
De website www.stadvandegouwenaars.nlheeft Nico opgezet om belangstellenden een inkijkje te geven in de inhoud van deze serie boeken “Stad van de Gouwenaars”,  maar vooral ook om de belangstellenden op de hoogte te houden van alle wijzigingen en aanvullingen op deze boekenreeks.
 
Deze jubileum expositie GoudsWerk is met zorg voor u samengesteld en we hopen dat u er van zult genieten.
Ukunt de kunstwerken bekijken van 1 september tot 28 november op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 en op zaterdag van 09.30 tot 15.30 uur.
 
Deze expositie is georganiseerd door de vrijwilligers Janny de Keijzer en Sjouk Engels.
 

Illustration
 
Deel dit: