Bericht

Reuze-koe verhuist naar Goudasfalt

Reuze-koe verhuist naar Goudasfalt
profile picture
Peterpaul Kloosterman

De reusachtige betonnen KOE die het icoon was van het voormalige Pauzelandschap Potterspoort op het Bolwerk, verhuist op 7 september naar GOUDasfalt. Daar wordt ze de blikvanger bij de entree van het terrein.

De voorbereidingen voor de verplaatsing begonnen al op 26 juli. Toen timmerden vrijwilligers de bekisting voor de betonnen sokkel op de Gouderaksedijk waar het gevaarte op komt te staan. Een paar dagen later werd het beton gestort. Onlangs werden de loodzware blokken waaruit de KOE is opgebouwd voorzien van een nummer, om de wederopbouw vlot te laten verlopen.

Vrijwilligers- en sponsorinzet
De verhuizingsoperatie is een flinke klus, die veel menskracht, kennis, materiaal en zwaar geschut vergt. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers en van de sponsors IDBB Vastgoed B.V. / Compartijn, Van Nieuwpoort, Nederhoff, Complex E-techniek, Goudse Betonmortel Centrale en Aannemingsbedrijf C. de Kwaadsteniet kan de klus geklaard worden.
 
Opknapbeurt
Op 6 september wordt de KOE gedemonteerd, om een dag later weer opgebouwd te worden op de nieuwe stek. Op 8 september, als het terrein in het kader van Open Monumentendag te bezoeken is, is de koe in z’n nieuwe wei te bewonderen.
Omdat de koe er na een paar jaar in weer en wind wat groezelig uitziet, krijgt ze in een later stadium nog een grondige poets- en verfbeurt.