Update

Update bij Bezwaar tegen besluit “Vellen houtopstand in de Goudse Hout”

Geplaatst op 29 oktober 2021, 01:17 uur
Project afgerond

Bomenkap Goudse Hout van de baan Een bericht van de KNNV Gouda e.o.: Afgelopen maand juli gaf de Omgevingsdienst Midden Holland vergunning aan Staatsbosbeheer voor het kappen van 200-600 m2 houtopstand in de Goudse Hout. In totaal hebben 125 bewoners een bezwaarschrift door ondergetekenden daartegen ondertekend. Dat hebben we als een enorme steun ervaren, waarvoor dank. Op 5 oktober hebben we in het Huis van de stad over ons bezwaar gesproken met vertegenwoordigers van de gemeente, Omgevingsdienst Midden Holland en Staatsbosbeheer. Gelukkig hebben de partijen n.a.v. dit gesprek besloten de vergunning in te trekken en af te zien van de kap!

Het was een goed gesprek, waarin werd toegelicht dat het plan om te kappen voortkwam uit de wens om een ruimtelijk gevoel en zichtlijnen in de Goudse Hout te creëren. Hierbij hebben wij een aantal argumenten aangedragen om dit niet te doen:

  • 1 Veel van de te kappen bomen zijn gezonde, volwassen bomen die niet te compenseren zijn. Jongere bomen op een andere plek terugplanten compenseert niet voor de ecologische verstoring.
  • 2 Nederland heeft al ontzettend weinig bebossing (binnen de EU staan we op één na laatste), en de natuur in Nederland is in zeer slechte staat. Er is veel maatschappelijke aandacht voor natuurherstel. Het kappen van bos om zichtlijnen te creëren past daar niet bij.
  • 3 Het argument dat de kap tot een betere recreatiebeleving van het gebied zou leiden is niet hard te maken.
  • 4 Bovendien worden er maar weinig tot geen zichtlijnen gecreëerd, daarvoor is er veel te veel andere begroeiing omheen.
     
    Hoewel het gesprek prettig was, bevestigde het onze ervaring dat het ontbreekt aan duidelijke natuurdoelen in de Goudse Hout, en aan de juiste kennis daarover. Daarom blijven we ons inzetten voor heldere natuurdoelstellingen, zodat de balans tussen recreatie en natuur in het gebied bewaakt blijft. Als de Groenalliantie (de opdrachtgever) duidelijke doelen meegeeft, kan Staatsbosbeheer (de beheerder van het gebied en de uitvoerder van de Kwaliteitsimpuls) de juiste keuzes maken om het gebied gezond te houden.

Frans Kingma, voorzitter KNNV Gouda en omstreken
Vince Douwes en Gerard Voskuilen, op verzoek optredend namens IVN IJssel en Gouwe en de beleidsgroep Natuurwaarden Goudse Hout

Bron

 

Deel dit: