Gouda wipt mee!
HELP MEE OM HITTESTRESS EN WATEROVERLAST TE VOORKOMEN
Na regen komt….wateroverlast
Door de lage ligging is Gouda kwetsbaar voor klimaatverandering. De winters worden steeds warmer en natter. Soms zijn er enorme regenbuien en moet er veel water worden afgevoerd. Wanneer de riolering dit niet aan kan, ontstaan grote plassen, lopen tunnels onder water en kan de rioolzuivering zelfs overstromen. Er komen dan medicijnresten, chemicaliën en andere stoffen in de sloten en rivieren. Vissen gaan er dood van en vogels leggen eieren met een hele dunne schaal.
Water opvangen
Al in 2009 is een experiment gestart in de Emmastraat om regenwater op te vangen in holle ruimtes onder de straat. Ook liggen er sinds vorig jaar 7.500 recyclede kunststof kratten onder het ONA voetbalveld om water langer vast te houden. En er liggen geperste steenwol-blokken onder het stationsplein, die het water langzaam afgeven aan de grond.
Droogte en hittestress In het voorjaar en de zomer kan het weer lang droog zijn en hebben we te maken met een lage
stand van het grondwater. Dat zorgt ervoor dat veendijken te droog worden, wegen kunnen verzakken of houten funderingen van gebouwen droog kunnen komen te staan. Hittestress kan vooral ontstaan in woonwijken waar veel gebouwen en stenen zijn en te weinig groen.
Meer groen
Er zijn al ca. 400 stukjes gemeente-groen die door Gouwenaars worden onderhouden met gevarieerde planten. Maar er is nog meer hulp nodig van inwoners. Haal deze zomer nog je tegels uit de tuin en zet er groen voor in de plaats! Geef op de website van het NK Tegelwippen t/m 31 oktober door hoeveel tegels je hebt weggehaald uit je tuin. Dan kunnen we zien of Gouda een stukje groener is geworden!