Bericht

Netwerk Achterwillens ontvangt steun van De Groene Motor

Geplaatst op 22 november 2022, 09:06 uur
Illustration

Help de bijen de winter door! 

Netwerk Achterwillens uit Gouda ontvangt steun van De Groene Motor en het Cultuurfonds 

In Goudse Hout is een voucher van € 1.000 uitgereikt aan de vrijwilligers van Netwerk Achterwillens, die met deze bijdrage een nestelgelegenheid voor bijen hebben gecreëerd. Gerard Voskuilen ontving de voucher namens de vrijwilligers uit handen van Barbara van der Sar, expert natuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. 

Netwerk Achterwillens heeft met de voucher een bodemnestelgelegenheid voor bijen gerealiseerd. Want bijen en hommels nestelen niet alleen boven de grond onder dakpannen of in bijenhotels, maar ook ìn de grond. Sterker nog, van de circa 360 Nederlandse bijensoorten nestelen er zo'n 250 in de grond. Voor de nestelgelegenheid zijn verschillende bodemsoorten gebruikt om verschillende bijensoorten een passende omgeving te bieden. 

De nestelgelegenheid maakt onderdeel uit van een grotere ‘insectenplaza’ in Goudse Hout, met voedsel- en nestelgelegenheid voor bijen, vlinders en andere insecten. Hiermee wordt de biodiversiteit in de omgeving bevordert. Maar ook in je eigen tuin kun je een bijdrage leveren aan een grotere biodiversiteit. 

Wat kan je doen voor de bijen? In de winter zijn wilde bijen en honingbijen in rust. Veel soorten overwinteren als eitje of larve in de grond, in holle stengels en gangetjes in hout. Je kan de bijen het beste helpen door ze met rust te laten. Dus maak je tuin niet winterklaar door teveel op te ruimen, maar laat het blad juist zoveel mogelijk liggen en laat holle stengels staan.

De voucher aan Netwerk Achterwillens is uitgereikt in het kader van de Groene Pluspuntenregeling Zuid-Holland. Bij deze regeling kunnen vrijwilligers, buurtinitatieven en scholen heel makkelijk een voucher aanvragen om groene projecten te helpen realiseren. De regeling is een initiatief van De Groene Motor en Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en loopt tot en met april 2025.

Deel dit: