Bericht

Verwachtingen bijstellen als gangmaker

Geplaatst op 28 maart 2023, 12:07 uur
Illustration

Als er iets is waar ik graag iets over deel op dit moment dan gaat dat over ‘verwachtingen’. Daar is namelijk een stad te winnen. Ik verklaar mij nader.

Zelf ben ik ook één van die inmiddels ruim 200 gangmakers die Gouda telt. Als gangmaker beheer ik het Lief&Leedpotje en geef ik bij lief of leed af en toe wat aan buren. Naast Lief&Leed doe ik ook regelmatig mee met een leuke buurtactie. Zo hebben we laatst krokusbollen gepoot en deden we mee met de soepactie. En eerlijk is eerlijk. Ik heb niet altijd zin om het voortouw te nemen. Ik ben het weleens zat om degene te zijn die moet beginnen met dingen of om iets voor iemand te halen. Ik heb inmiddels geleerd dat ik het gangmaken ook op mijn manier mag doen. Dat houdt voor mij in dat ik veel kletsjes maak in de buurt. Gezellig. Ik stop even bij iemand die in de tuin bezig is. Presentjes deel ik niet heel vaak uit. Alleen het verzinnen ervan is voor mij al een dagtaak.

Naast dat ik gangmaker ben in mijn eigen buurt, ben ik ook één van de coördinatoren van het project Lief&Leed vanuit Gouda Bruist en zie en hoor uit heel veel buurten hoe het daar gaat en hoe andere gangmakers het beleven. Net als ik doen al die gangmakers ook van alles en nog wat. Tof. Zou je zeggen. Vind ik ook. Maar waar het wel eens spaak loopt is bijvoorbeeld in de gezamenlijke whatsappgroep van al die gangmakers. Iemand kan bijvoorbeeld delen dat ze iets leuks heeft gebracht bij een zieke buurvrouw. Leuke foto erbij. Goed om te zien. Het kan echter druk neerleggen bij andere gangmakers die vinden dat ze zelf ook weer ’s wat moeten doen. Die druk kan goed zijn, maar kan ook stress veroorzaken.

Laatst was ik bij een gangmaker die zich verontschuldigde dat ze niet mee hadden gedaan met de soep-actie. Ik schrok er eigenlijk van en zei direct dat dit geen enkel probleem was. Nee, sterker nog. Als ze er geen tijd voor zou hebben of geen motivatie, dan is het alleen maar goed dat ze niet meedeed.

Verwachtingen. We verwachten vaak teveel van onszelf, denk ik. We denken dat we van alles moeten. Zeker als gangmaker. Wat ons betreft, vanuit Gouda Bruist, is dat absoluut niet het idee. Het idee is wel dat je leuke en fijne dingen kunt doen met en voor de buurt. Op een manier die op dat moment realistisch is voor jouzelf en voor je straat of buurt. In sommige buurten is het al geweldig dat er een gangmaker is die eens in het kwartaal iets bij iemand brengt. Dat is een succes!

Want ‘succes’ is verbinding in de buurt. In alle Goudse buurten. Kleine stappen of grote stappen. Dat maakt niets uit. Echte sociale veranderingen duren meestal jaren en komen voort uit bewoners zelf. Verwachten dat buren om van alles staan te trappelen is zonde van je frustratie. Zo sprak ik een gangmaker die nog niet zolang begonnen is en een heel leuke actie organiseerde voor de buurt. Er kwamen echter maar drie reacties. ‘Maar drie? Wel drie, zei ik.’ In plaats van die andere 45 te missen, kun je ook die drie vieren.

Succes is voor mij dat er steeds meer mensen uit mijn buurt meedoen. Meer gangmakers, meer betrokkenheid. En ja, dat heb ik (mede) zelf georganiseerd. Maar het levert me meer ‘samen’ op en meer ‘gemak’ bij organiseren. En dus meer gezelligheid en ideeën. Een groepje vormen, waar mogelijk, is best wel fijn.

Gangmaken in de buurt. Doe het alsjeblieft zonder verwachtingen. Het scheelt teleurstelling en je ziet de verrassende mogelijkheden er mogelijk niet door. Geniet van de contacten die er zijn en reken maar dat alles wat je doet, alles wat je zaait, tot bloei zal komen. Gangmaken doen we vanuit ons hart, dus ‘just do it!’

Mocht jij toch tegen van alles aan lopen en wil je er graag eens over kletsen. Neem gerust contact op.

Doei,

Arie Jan

Deel dit:
1 reactie

Bas Spekreijse

Mooi verwoord!
vr 31 maart 2023 15:33
Wil je reageren? Meld je dan aan.