Bericht

Actie buurbloemetje… met Monica en Rens

Geplaatst op 27 juni 2023, 15:32 uur
Illustration

‘Het buurbloemetje gaf het zetje waarvan je merkte dat mensen dat nodig hadden. Er werden koffieafspraken gemaakt en ideeën uitgewisseld voor nieuwe activiteiten in de buurt.’

Voorzitter Monica en secretaris Rens van Gouda Bruist gingen mee de straat op tijdens het Buurbloemetje in een Gouds buurtje. Als onbezoldigd bestuur horen ze meestal de verhalen van ons en houden ze zich vooral bezig met praten en papieren. Tijd dus om samen de straat op te gaan en aan den lijve te beleven wat zo’n buurbloemetje eigenlijk is.

Monica ging mee langs de deur. “ik had er Arie Jan, Heleen en Peterpaul zo vaak over horen praten. Het buurbloemetje. Een actie waarbij je in een buurtje van deur tot deur gaat met de vraag wie er een bloemetje verdient of kan gebruiken in de buurt. De week erop komen die bloemen ook daadwerkelijk en kunnen mensen elkaar een kaartje plus bloemetje geven. Nu stond ik daar dus met een gerbera in mijn hand. Ik keek naar de straat, een straat zoals er zoveel zijn waar ik niemand ken. Ik voel een drempel om zo maar aan te bellen en te vragen “aan wie zou U een bloemetje willen geven?“ Maar na anderhalf uur van deur naar deur, is het geen anonieme straat meer. Ik zie gezichten, hoor verhalen van mensen die er al bijna 50 jaar wonen, van mensen die pas in Gouda wonen en van mensen voor wie taal een barrière is om onze vraag te begrijpen. Ik ervaar de kracht van ‘alleen maar luisteren’ en zo’n positief initiatief.”

Rens was bij de uitreiking van de bloemen. “Het was mooi om te zien hoe fijn de bewoners het vonden om hun buurtgenoten met een bloemetje te bedanken voor hun aandacht en goede zorgen. Het was een warm en emotioneel samenzijn, waarbij werd stil gestaan bij het lief en leed in de buurt. Het buurbloemetje gaf het zetje waarvan je merkte dat mensen dat nodig hadden, er werden koffieafspraken gemaakt, en ideeën uitgewisseld voor nieuwe activiteiten in de buurt.”

Het buurbloemetje is vaak verrassend en komt best wel dichtbij. Ook ik fiets, net als Monica, niet meer hetzelfde langs allerlei buurten. Want nu ken ik mensen daar, ken hun verhalen, begrijp wat er speelt en ben een beetje van die buurt gaan houden.

Arie Jan

(foto: Rens, links, in actie tijdens het uitreiken van de boeketten)

Deel dit: