Bericht

Jubilarissen gehuldigd Gouds Muziektheater

Geplaatst op 17 oktober 2023, 22:10 uur
Illustration

Gouda - Vrijdag 13 oktober j.l. zijn Joke Stam en Elze van der Spree na afloop van de voorstelling ‘De Mislukte Maestro’ door wethouder Thierry van Vugt in het zonnetje gezet vanwege hun 50-jarig respectievelijk 40-jarig lidmaatschap.

Joke Stam is vanaf het eerste uur lid van de Goudse Operette. Als sopraan heeft ze alle grote rollen gezongen van het Duits- en Engelstalig repertoire van grote componisten zoals Strauss, Lehar en Gilbert & Sullivan. Door haar grote kennis van het repertoire door de jaren heen is Joke nog altijd nauw betrokken bij de muziekkeuze van alle uitvoeringen. In de hoogtijdagen van de operette werden de kostuums vaak zelf gemaakt, ook dan speelde Joke een grote rol van betekenis. Vanaf 2001 heeft Joke ruim tien jaar lag de regie gevoerd over meerdere producties. Zelfs naast het muziektheater zit Joke nog altijd niet stil, zo heeft ze op dit moment de leiding bij de Goudse operettezangvereniging Wiener Melange. Er is meer, maar volgens Joke was het zo wel genoeg.

Elze van der Spree is al jong lid geworden in 1980, nog geen 20 jaar oud. Grote inspirator was haar tante die notabene in Elze’s eerste Operette ‘Gravin Mariza’ de hoofdrol speelde. Door de jaren heen werkte Elze zich op van koorlid naar soliste en heeft ze een ruime kennis van het repertoire. Gezegend met een veelzijdige stem, geschikt voor oud en nieuw repertoire draait zij voor menig solopartij haar hand niet om, en verrast iedereen al ze een nieuw lied voorzingt. Doet haar best niet alleen haar eigen partij te kennen, maar ook die van anderen. Ze bereid haar rol altijd tot in de perfectie voor, niets is haar te gek,  en leeft zich helemaal in.

Beide dames hebben de transformatie meegemaakt van Goudse Operette naar Gouds Muziektheater en beiden zijn regelmatig beschikbaar geweest om plaats te nemen in het bestuur. De huldiging was een complete verrassing en Joke en Elze bevonden zich in een roes. Het Gouds Muziektheater hoopt dat ze nog vele jaren actief zullen blijven in de vereniging.

Deel dit: