Bericht

Foto-Expositie; fotograaf Jan van der Spree

Geplaatst op 1 juli 2024, 15:56 uur
Illustration

Een gezellige opening op dinsdagavond 2 juli vanaf 20.00 uur van de foto-expositie van de Goudse fotograaf Jan van der Spree. Een echte 'rot in het vak' met ruim 40 jaar ervaring!

Van der Spree is jarenlang werkzaam geweest bij een digitaliseringsbedrijf en legde daar o.a. ons cultureel erfgoed vast met groot beeldcamera’s. 

Zijn hart ligt bij de straatfotografie om mensen te fotograferen in hun dagelijkse omgeving. Dit is bijna altijd een openbare omgeving van bijvoorbeeld de straat, maar kan ook een evenement zijn. 

De beste foto’s zijn volgens hem de foto's die wat te vertellen hebben op het moment van de actie. Dit kan van alles zijn bijvoorbeeld een ontmoeting of een gesprek. 

Het decor van het onderwerp is ook erg belangrijk. Hij zoekt dan ook bewust naar een fotowand of iets anders wat interessant kan zijn. De mensen die dan bij toeval het toneel betreden worden dan onopvallend gefotografeerd om wat er gebeurt niet te verstoren. 

Van der Spree behoort dus niet tot de groep die op een persoon afstapt met de vraag of ik een foto mag maken. Vaak wordt met een 28mm objectief de foto-opname vanuit de heup gemaakt, zonder door de zoeker te kijken. De sluitertijd staat vast ingesteld op 1/300 van een seconde met een diafragma van F5,6 tot max. F8. De ISO-waarde staat op AUTO. Deze waarden variëren op een zonnige dag van 100 ISO tot 3200 ISO in de schaduw. 
Het levert vaak verrassende composities op. 

Ook fotografeert van der Spree graag landschap en architectuur.
Zijn beste foto’s drukt hij af op A2 formaat met een Epson Photo P900 printer. Dit geeft een fantastisch resultaat. 
Hetzelfde bestand afgedrukt in een centrale met chemie vindt hij veel minder dynamisch. Het portfolio van van der Spree bestaat inmiddels uit zo’n 1300 Epson prints.

Het platform waar hij zijn foto’s laat zien is bij de Goudse Fotoclub en op het internet als schermafbeelding. De impact is dan wel veel minder dan het op de hand te zien is bij de echte afdruk.

De foto-expositie bij Cultuurpodium Gouda Studio's is te zien t/m 30 september 2024 van maandag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur

Documenten
Deel dit: