Bericht

Gouda Ontmoet maakt van inwoners Gouwenaars

Geplaatst op 12 december 2010, 08:56 uur

Sinds enkele maanden voel ik me een Gouwenaar. Toch ben ik al zeventien jaar inwoner van Gouda. Eerst in een van die kleine, maar charmante woningen aan de Boelekade, en daarna aan de Gravin Beatrixstraat. Onze kinderen gaan naar een Goudse school, en ik werkte behalve in omliggende plaatsen als Den Haag, Rotterdam en Woerden toch ook geruime tijd in Gouda.

Maar zodra de landelijke kranten en zenders zich weer eens druk maakten over incidenten in Gouda, voelde ik mij niet aangesproken. En het gekke is: ook bij de positieve dingen voelde ik me niet speciaal “Goudse”, ook al bezoek ik de mooie evenementen die Gouda rijk is graag.

Wat is er dan veranderd? Dit. Ik gaf mij op voor Goudse Hartstocht, een initiatief dat mogelijk werd dankzij de gemeentelijke regeling Gouda Ontmoet. En ik werd regelmatige bezoeker van Open Coffee Gouda*, waar Goudse ondernemers en inwoners elkaar in een informele setting ontmoeten.

Door deze activiteiten heb ik heel veel mensen leren kennen in Gouda, die zich net buiten mijn gebruikelijke kring van vrienden en familie bevonden. En die mensen hebben me weer gewezen op allerlei andere leuke gebeurtenissen en clubjes en initiatieven. Dat zijn er veel! En wat is het boeiend! Ik heb vrijwilligers leren kennen die prachtige dingen neerzetten. Ondernemers die hun vakmanschap ook in dienst van Gouda stellen, uit enthousiasme en creativiteit. Gouda blijkt bol te staan van mensen die samenwerken, ontmoetingen tot stand brengen en vol positieve kracht zitten. De goede ideeën buitelen over elkaar heen. Ik kan niet anders dan met ze meedoen.

Al die zeventien jaar las ik natuurlijk wel over deze mooie mensen in de huis-aan-huis bladen. Maar ik kende ze niet persoonlijk en dacht dat hun initiatieven niet voor mij bedoeld waren. Maar al je er eenmaal ééntje kent… dan gaat er een wereld voor je open: een prachtig Gouda waarvan ik mij nu trotse inwoner voel.

Aan de gemeente Gouda zou ik willen zeggen: besef hoe belangrijk Gouda Ontmoet is. En dat het soms heel wat tijd kost om de mensen te bereiken die zich nog geen deel van Gouda voelen. Het is een kwestie van lange adem voordat alle hoekjes en gaatjes van Gouda erbij betrokken zijn. Gouda heeft nog vele verborgen plekjes (lees: mensen) die een ontmoeting méér dan waard zijn.

Hartelijke groet uit Gouda!

Loes Vork

* Open Coffee Gouda wordt overigens niet gesteund door de gemeente, maar wordt uit eigen beweging georganiseerd door twee Goudse ondernemers die daarmee aansluiten bij de Open Coffees die in talloze andere steden plaatsvinden. Het is op iedere eerste vrijdag van de maand, om 10 uur, aan de Spieringstraat 113.

Deel dit: