Bericht

‘We zijn allemaal mens’

Geplaatst op 18 november 2015, 21:23 uur

Op 17 november 2015 gaan we met een groep deelnemers van Goverwelle Bruist op bezoek bij het Victory centrum, op de begane grond van de Toren. Tijdens de rondleiding onder leiding van Joost Walraven blijkt dat het Victory centrum veel meer is dan een sportcentrum. Joost biedt jongeren en kinderen die het moeilijk hebben een veilige plek. Sport is hier een middel om zelfvertrouwen op te bouwen. Hier kunnen ze zichzelf zijn. Ze kunnen sporten, huiswerk maken, meehelpen en zo nodig deskundige begeleiding krijgen van professionals.

Ook volwassenen zijn van harte welkom in het Victory centrum. Iedereen, met of zonder beperking, sport door elkaar heen. ‘We maken geen onderscheid. We zijn allemaal mens’, zegt Joost. Het Victorycentrum is een stichting zonder commercieel doel.  De leden die sporten, betalen een vast bedrag per maand en dit zorgt voor de basisfinanciering van het centrum.  Daarbuiten is wat Joost betreft van alles mogelijk. Hij wil met zijn centrum ruimte bieden aan activiteiten die bijdragen aan meer verbinding in de wijk. Er is een gezellige ontmoetingsruimte, waar bijvoorbeeld workshops kunnen worden gegeven.  Het liefst komen er ook activiteiten voor ouderen, want voor hen is niet veel te doen in de wijk. De keuken kan gebruikt worden om te koken voor grotere groepen. Joost is twee jaar geleden gestart en alles is nog volop in ontwikkeling. Het centrum groeit organisch. Aangrenzend aan de ontmoetingsruimte is een buitenruimte waar plannen zijn voor een terras en outdoor fitness. Hier zou ook prima een moestuin kunnen komen, waar jong en oud samen tuinieren. Alle ruimtes in het centrum zijn ingericht met hergebruikte of zelfgemaakte materialen. Vrijwilligers knappen de fitness apparaten op en bouwen zelf de tafels en banken.
Wie een ruimte wil gebruiken in het Victory centrum betaalt geen standaard huur, maar kan een donatie doen of bijdragen door een klus te doen of mee te helpen als vrijwilliger. Hier zijn geen vaste regels voor, maar mensen kiezen zelf in welke vorm ze willen bijdragen.

‘Het draait hier niet om geld’, zegt Joost herhaaldelijk. ‘Het liefst willen we onafhankelijk draaien zonder subsidie. Dan kunnen we namelijk iedereen helpen, die bij ons aanklopt en hoeven we ons niet op specifieke groepen te richten, zoals dat van een subsidiegever wordt verlangd.’
Het Victory centrum werkt ondertussen samen met de Brede School, de Wijkagenten, het Gezondheidscentrum, de Irishof en vele anderen in de wijk.
Alle deelnemers aan de rondleiding zijn razend enthousiast en enorm geïnspireerd door het verhaal van Joost. Een mooie opstap naar nog meer samenwerking en mooie initiatieven in de wijk. Goverwelle Bruist!

Illustration
 
Deel dit: