Update

Update bij Gouda verwelkomt vluchtelingen

Geplaatst op 29 november 2015, 22:27 uur
Op zaterdag 21 november 12.15 - 13.30 uur zijn we op de Markt weer in gesprek gegaan met mensen.

Impressies van dit Gouds Gesprek

Een andere standplaats op de Markt (150 meter zuidelijker) geeft heel andere ontmoetingen: meer diverse achtergronden, meer variëteit in meningen.
Een mevrouw is tegen de komst van het AZC, ze trotseert de verwijten van haar familie dat ze discrimineert. Er zijn te veel problemen in Nl die niet worden aangepakt: veel criminaliteit, overlast op straat, zelf is mevrouw nu werkloos. De buitenlanders passen zich niet aan aan ons, Marokkanen zijn 25 jaar hier en spreken nog geen Nederlands. Zelf pas ik me zoveel mogelijk aan als ik op vakantie ben in een ander land. En als ik op de vlucht zou zijn dan zou ik elke hulp accepteren, hier in Nl stellen de vluchtelingen eisen in plaats van dat ze dankbaar zijn. Van de komst van het AZC verwacht ze toename van criminaliteit. Natuurlijk moeten mensen die op de vlucht zijn voor geweld geholpen worden, maar het zijn er zo veel, te veel, dat kunnen we niet aan.
Een jonge vader vindt het wel goed dat het AZC in Gouda komt, het is ver weg, hij verwacht er niets van te merken. Waar woon je dan? Hier vlakbij, in het centrum. Wel belangrijk dat de asielzoekers goed worden opgevangen, belangrijk dat Gouda meer doet dan alleen badbedbrood, want dan raken mensen gefrustreerd en komen er problemen.
Meer mensen vinden het goed dat Gouda vluchtelingen gaat opvangen, we moeten die mensen helpen, sommigen vinden 800 bij elkaar veel te veel. Ook denken veel mensen dat het AZC het risico van meer criminaliteit verhoogt.
Een ondernemer vindt het een goede zaak dat het AZC er komt, ze moeten ergens wonen. In zijn bedrijf merkt hij dat mensen na Parijs banger zijn geworden, onzeker zijn of ze hun werk - personenvervoer - naar Parijs moeten doorzetten.
Alle Gouwenaars met Marokkaanse roots die we spraken, zijn opvallend genoeg niet op de hoogte van de komst van een AZC in Gouda. Maar iedereen vindt het een goede zaak, je moet mensen in nood helpen. Een 50- er en zijn vader (van de eerste lichting Marokkanen in Gouda; 19 november 1965 begon hij als kok in een pension aan de Raam) spreken zich ook uit over Parijs: ze vinden het zeer pijnlijk. De bedoeling van die terroristen is het goede te vernietigen, dat moeten wij met elkaar niet laten gebeuren. Vroeger zegt de vader, was Nl tolerant en verwelkomde de nieuwkomers. Daarna kwam een andere tijd: minder tolerantie, meer afstand. Daardoor kwam er meer spanning en crisis in de samenleving. In de ervaring van deze mannen is de spanning in de samenleving niet de oorzaak maar het gevolg van onverdraagzaamheid en lagere hulpvaardigheid. Als we elkaar positief bejegenen en willen blijven helpen, dan kunnen we alles oplossen, ook een grote stroom nieuwe nieuwkomers.
Een gepensioneerde man, 15 jaar ontwikkelingswerk in Indonesië, nu woonachtig in Korte Akkeren juicht ons initiatief toe. Maar ga vooral ook praten met de Islamitische gemeenschap. Ga met hen in gesprek. In de Jan Ligthart school zijn inloopbijeenkomsten voor alle buurtbewoners , Nederlandse en Marokkaanse Gouwenaars ontmoeten elkaar daar. Gematigde mohammedanen moeten actief worden, hun stem laten horen. De analyse van Ayaan Hirsi Ali in Ketters onderschrijft hij helemaal. Jammer dat we haar niet in Nederland konden houden, een dappere vrouw, die ook haar standpunten veranderd heeft, genuanceerder is geworden. De enige reactie op Parijs die ons naar een betere toekomst leidt zijn niet de bommen op Irak en Syrië, maar het gesprek, de ontmoetingen, het contact met elkaar.

?
Deel dit: