organisatie

Tuinambassadeurs - Operatie Steenbreek Gouda

Non-profit, Netwerkorganisatie, Overheid, Informele groep

De gemeente Gouda heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek; een landelijk initiatief om tuinen te vergroenen. Want minder steen en méér groen in de tuin betekent méér vogels, insecten, egels en andere dieren. Te veel bestrating zorgt bovendien voor problemen tijdens hoosbuien – en daar krijgen we steeds vaker mee te maken. Tegels eruit, groen erin dus!
In Gouda werken natuurverenigingen KNNV-Gouda, IVN IJssel en Gouwe en Groei&Bloei afdeling Gouda e.o. samen met gemeente Gouda aan de leefbaarheid van de buurten. De tuinambassadeurs informeren je graag over het vergroenen van je tuin. Dat kan al in 7 makkelijke stappen. Een groene tuin blijkt vaak veel makkelijker in onderhoud dan een tuin vol met tegels en is onderhoudsvriendelijker dan veel mensen denken. Maak Gouda Duurzaam en de Kinderboerderij Goudse Hofsteden ondersteunen daarnaast graag in de realisatie van je groene tuin en geveltuin. Denk daarbij aan advies of de organisatie van een workshop met bewoners uit de buurt.De voordelen van groen (of: de nadelen van verstening)
- Een groene leefomgeving vermindert stress, en vergroot ons gevoel van welzijn.
- Groen vermindert de luchtvervuiling (door opname van CO2) en dempt de geluiden in de stad.
- In dichtbebouwde steden met weinig groen is het extra warm. Met groen voorkom je dus hittestress.
- Verstening vermindert ruimte voor biodiversiteit.
- Door het aanbrengen van verharding vermindert de doorlaatbaarheid van de bodem voor water. De versnelde afvoer van regenwater leidt tot overbelasting van het riool.Doe ook mee. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving! De tuinambassadeurs geven je graag tips en adviezen. Niet alleen voor tuinen maar ook voor balkons, geveltuintjes, boomspiegels en groene daken (al dan niet in combinatie met zonnepanelen). 

Deel dit: