organisatie

Zen.nl Gouda

Non-profit, Onderneming, Onderwijsinstellling

Wat is zen? Wat is zenmeditatie?


Zenmeditatie leert je in het nu en in balans te zijn, om te gaan met stress en dieper te ontspannen. Met het beoefenen van zenmeditatie leer je denken wat je wilt denken en voelen wat je wilt voelen. In Zen.nl Gouda geven wij zenmeditatie-training en meditatiecursus op een inspirerende, uitdagende en een verfrissende manier. De lesmethode is al ruim 30 jaar in Nederland in gebruik en past bij mensen die zoeken naar rust, focus en inzicht.


Zenmeditatie is een methode om rust te vinden en inzicht te ontwikkelen, maar zen is meer dan dat. Van dagelijks mediteren merk je vaak al snel de effecten. Mediteren is de tijd nemen om de vele indrukken die we dagelijks opdoen te verwerken. Door dit verwerken worden emoties minder heftig en neemt inzicht toe. Dat geeft zowel geestelijk als lichamelijk rust. Je voelt je na mediteren vaak meteen een stuk minder gestrest. Wij kunnen je goed helpen bij het onder de knie krijgen van de techniek van zenmeditatie en het ontwikkelen van de gewoonte om dagelijks te mediteren. Jaarlijks leren honderden cursisten de uitdagingen, mogelijkheden en effecten van zenmeditatie kennen.


De techniek en routine van het mediteren.
Mediteren is niet moeilijk, net zomin als geluid uit een gitaar krijgen. Maar voordat je een mooie melodie uit een gitaar krijgt, ben je de nodige lessen verder. Een goede leraar kan daarbij enorm helpen. Zo is het ook met mediteren, het is niet moeilijk, maar er meteen ook echt rust en ontspanning in te vinden kost in het begin moeite. Goede begeleiding is daarbij niet alleen handig en effectief, maar ook heel stimulerend. Wij bieden die begeleiding in de vorm van goede, ervaren leraren, stimulerende groepen en een uitgebalanceerd cursus- en opleidingsprogramma. Wanneer je onder begeleiding mediteert merk je vaak de eerste keer al dat het ook bij jou werkt. In een groep mediteren maakt dit effect nog sterker en je meditatie dieper, net zoals je in een groep harder kunt lopen en gestimuleerd wordt door je groepsgenoten. Er is in onze cursussen altijd ruim tijd voor het stellen van vragen en ook de vragen en antwoorden van anderen helpen je de techniek van het mediteren beter te begrijpen en toe te passen.


Onderzoek
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van zen en meditatie. Alle onderzoeken wijzen uit dat mediteren goed is voor onze geestelijke en lichamelijke conditie. Zo is aangetoond dat het goed is voor je nachtrust, bloeddruk, stoelgang, creativiteit en weerstand. Het helpt enorm tegen piekeren. Zenbeoefenaren hebben minder kans op een (nieuwe) burn-out en zijn gelukkiger dan de mensen die niet mediteren. Zelfs je hersencellen herstellen zich sneller door regelmatig mediteren. Recent onderzoek door Ward Venrooij, medewerker bij TNO laat zien dat zenmeditatie zeer effectief is als methode om ons vermogen tot aanpassen aan nieuwe en uitdagende situaties te verbeteren. Zen is het trainen van je mentale conditie. Je kunt het vergelijken met een sport, een sport die nauwelijks of geen blessures kent. Wel is het aan te bevelen om met een cursus te beginnen wanneer je op z'n minst redelijk in je vel zit. Zenmeditatie is geen therapie.


Zen is meer dan mediteren alleen.
Voor wie wil is zen meer dan mediteren alleen. Zen is een levenskunst, een eeuwenoude wijsheid traditie binnen het boeddhisme. Zen.nl biedt daarom veel verdiepingsmogelijkheden. Te beginnen met de wekelijkse gevorderdengroepen worden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten van anderhalf uur wordt de helft van de tijd besteed aan het bespreken van inspirerende en zenvolle boeken en de andere helft aan mediteren. Vaak is er per avond ook gelegenheid voor een kort persoonlijk onderhoud. Hierin kunnen alle cursisten die daar behoefte aan hebben de docent een persoonlijke vraag stellen. Het ook mogelijk om dit individuele onderhoud te gebruiken voor koanstudie. Dat is een methodische training om meer inzicht te ontwikkelen in je eigen denken. Het levert veel inzichten op.

Deel dit: