Stadmakers

Gerdien Seegers

Bewoner, Stadmaker
Wie is Gerdien?

 Ik woon 20 jaar in Gouda en woon er graag. Ik wandel en fiets veel in de omgeving. 


In Gouda ben ik een paar jaar geleden Eetbaar Gouda gestart, een platform voor en door stadstuinders. In eerste instantie om sociale cohesie in wijken te bevorderen. Er zijn inmiddels al heel wat tuinen aangelegd die allen een verschillende opzet hebben. Soms kiezen bewoners ervoor om groente en bloemen in zelf getimmerde bloembakken te planten, of een verwaarloosde rotonde met bloemen en kruiden op te fleuren of een saai gemeentplantsoen om te toveren tot een zeer gevarieerde bloemen en groentetuin waar de kippetjes vrij rondlopen. Er zijn ook mensen bezig met de aanleg van een voedselbos. De afgelopen jaren heb ik samen met andere mensen 4x een fietstocht langs enkele tuinen georganiseerd en dat was elke keer weer een groot succes. 


Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat klimaatadaptatie van Gouda beter kan en moet. Regenwater stroomt nog te snel weg naar het riool en veroorzaakt steeds vaker overlast. Bewoners kunnen hun steentje bijdragen door juist wat stenen uit hun tuinen te verwijderen. Gemeente Gouda heeft zich aangesloten bij operatie Steenbreek en stimuleert dit dus. Maar Gouda kan nog veel groener worden. Er zijn in de wijken nog heel wat plekjes die groener zouden kunnen en hopelijk gaat dat ook gebeuren en doen steeds mee buurtbewoners mee.


 

Mijn werk en hobbies

Ik ben werkzaam in de internationale samenwerking bij Plan Internationaal Nederland op het gebied van water en sanitatie. Tijdens mijn werkbezoeken zie ik hoe belangrijk het hebben van toegang tot schoon water is. Natuurbehoud en geintegreerd waterbeheer spelen hierbij een grote rol.


Ik werk als vrijwilliger bij thuisadministratie van Humanitas.

Mijn omgeving

Ik woon in Goverwelle en dat is volgens mij de meest compact gebouwde wijk van Gouda. Veel steen, parkeerplekken en weinig voortuinen. Ook zijn hier helaas weinig plekjes voor een stadstuin maar we wonen wel dichtbij het Goudse Hout en de plassen. 

Mijn droom

Het toeval heeft mij hiergebracht en Gouda was geen bewuste keuze. Maar ik zou de stad graag groener en duurzamer helpen maken. Daarom heb ik Eetbaar Gouda opgezet. Het project heeft heel wat tuinen opgeleverd. Het leuke is dat er ook stadstuinen zijn opgezet door mensen die EG helemaal niet kennen. Wat mij is tegengevallen is dat er weliswaar veel mensen zich hebben aangesloten bij het project maar dat er vrijwel niemand echt actief ermee bezig is. 


STADMAKERS
Waarom wil ik anderen helpen?
Het is mijn wens dat Gouda groener wordt en hoop dat te bereiken door mensen bij elkaar brengen die dat ook willen .
Mijn aanbod
Buurtbewoners die een buurttuin willen aanleggen kan ik op weg helpen. ook kan ik ze met bestaande buurttuiniers in contact brengen.
Mijn thema's
water en groen, sociale cohesie, wijk-/stadsontwikkeling, leefbaarheid
Mijn ervaring

Ik heb een paar jaar geleden Eetbaar Gouda opgzet en informatie is terug te vinden op de website van Gouda Bruist onder projecten. Het is een platform voor en door stadstuiniers. Iedereen die de stad groener wil maken is welkom.