Dit project is afgerond
Project

Wintergesprek - huiskamers gezocht voor ontmoetingen 15 januari - 15 maart

Geplaatst op 21 december 2023, 10:57 uur
Illustration

Gouda Bruist organiseert tussen 15 januari en 15 maart Wintergesprekken. Via de Wintergesprekken roepen we mensen op om verbinding te zoeken in de buurt en weer echt met elkaar in gesprek te gaan. 

De verkiezingsuitslag laat een sterke verdeeldheid zien in ons land en de situatie in het Midden-Oosten voedt wantrouwen en tegenstellingen tussen culturen in de hele wereld. De vraag is: ‘hoe gaan we daar mee om?’
Met het wintergesprek gaan we op zoek naar huiskamers waar Gouwenaars elkaar kunnen vinden, waar je gevoel er mag zijn en waar we elkaar echt zien en horen. 

Toelichting
  • De ontmoeting vindt plaats in jouw huiskamer of in een school, buurthuis, bibliotheek, kerk of moskee.
  • Je brengt hierbij een kleine groepje van 4-7 buurtgenoten samen.
  • Je kiest zelf een avond in de periode 15 januari - 10 maart.
  • Het gesprek duurt een uur. Napraten mag natuurlijk.
  • We gebruiken hiervoor een mooie werkvorm, de Stroopwafelgesprekken. Deze werkvorm is gebaseerd op principes van 'geweldloze communicatie' en eenvoudig toe te passen. 
    Tijdens zo’n gesprek kies je één vraag waar je over praat. Bijvoorbeeld 'Hoe beleef je deze tijd' of 'Wat betekent rijkdom of armoede voor jou'. Je onderbreekt elkaar niet, en pas als iedereen gesproken heeft, kun je op de ervaringen van de anderen ingaan, zolang je spreekt uit eigen ervaring of gevoel.
  • Na aanmelding ontvang je van ons enkele voorbeeldteksten die je kunt gebruiken om buurtgenoten uit te nodigen. Ook sturen we je de  uitleg van de werkvorm.

Mocht je dat prettig vinden, dan kunnen we vanuit Gouda Bruist een gespreksleider regelen. 

Met het Wintergesprek in Gouda sluiten we aan op een initiatief van Merlijn Twaalfhoven die door het hele land Wintergesprekken organiseert.

Op dinsdagavond 19 maart (was eerst 7 februari maar is uitgesteld) is er voor ieder die dat waardevol vindt een nagesprek in Gouda waarin we ervaringen kunnen delen en mogelijkheden tot een vervolg bespreken. Zie verslag

thema 
sociale cohesie, diversiteit
Gewenst resultaat 
We kijken er naar uit om dit op te starten als begin van een beweging door heel Gouda heen.
Klaar
Documenten
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Heleen van Praag

Project volgens planning

Op vrijdag 8 maart om 19.30 uur zijn er Vredesgesprekken in Societeit Concordia het kader van de viering van Vrouwendag. We zoeken hiervoor nog gespreksleiders (liefst vrouwen, maar mannen zijn ook welkom) die een tafel willen begeleiden.

We gebruiken hierbij dezelfde werkvorm als bij de Wintergespr...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Heleen van Praag


Afgelopen weken hebben er in verschillende huiskamers Wintergesprekken plaatsgevonden. Dit zorgde voor mooie ontmoetingen en nieuwe verbindingen met buurtgenoten. Ook in februari staan er al verschillende Wintergesprekken gepland. Er is veel enthousiasme om mee te doen! We hebben daarom besloten het...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina