Project

Lentegesprekken

Geplaatst op 2 april 2024, 17:59 uur
Illustration

In navolging van de 'Wintergesprekken' kun je nu meedoen met de 'Lentegesprekken'. Deze gesprekken zijn een mooie manier om elkaar goed te spreken, in de buurt, wijk of met een groep die je zelf hebt samengesteld. In de afgelopen maanden hebben er in Gouda zo'n 15 gesprekken bij mensen thuis in de woonkamer plaatsgevonden (zie kaart). In verschillende buurtcentra zijn ook gesprekken geweest. Via de Lentegesprekken roepen we mensen op om verbinding te zoeken in de buurt en weer echt met elkaar in gesprek te gaan.

Waarom?
We zien in de samenleving een steeds sterker wordende verdeeldheid. Ook de situatie in het Midden-Oosten voedt wantrouwen en tegenstellingen tussen culturen in de hele wereld. Weet jij hoe de mensen in jouw buurt dit beleven? Hoe kunnen we elkaar, ondanks dat we wellicht anders over dingen denken, echt horen? Met het lentegesprek gaan we op zoek naar huiskamers waar Gouwenaars elkaar kunnen vinden, waar je gevoel er mag zijn en waar we elkaar echt zien en horen.

Toelichting
  • De ontmoeting vindt plaats in jouw huiskamer of in een school, buurthuis, bibliotheek, kerk of moskee.
  • Je brengt hierbij een kleine groepje van 4-7 buurtgenoten samen.
  • Je kiest zelf een avond in de periode april-mei-juni.
  • Het gesprek duurt een uur. Napraten mag natuurlijk.
  • We gebruiken hiervoor een mooie werkvorm, de Stroopwafelgesprekken. Deze werkvorm is gebaseerd op principes van 'geweldloze communicatie' en eenvoudig toe te passen.
  • Tijdens zo’n gesprek kies je één vraag waar je over praat. Bijvoorbeeld 'Hoe beleef je deze tijd' of 'Wat betekent rijkdom of armoede voor jou'. Je onderbreekt elkaar niet, en pas als iedereen gesproken heeft, kun je op de ervaringen van de anderen ingaan, zolang je spreekt uit eigen ervaring of gevoel.
  • Na aanmelding ontvang je van ons enkele voorbeeldteksten die je kunt gebruiken om buurtgenoten uit te nodigen. Ook sturen we je de uitleg van de werkvorm.

Mocht je dat prettig vinden, dan kunnen we vanuit Gouda Bruist een gespreksleider regelen. Dit kun je aangeven op het aanmeldformulier.

Met het Lentegesprek in Gouda sluiten we aan op een initiatief van Merlijn Twaalfhoven die door het hele land Winter en Lente -gesprekken organiseert.

NEEM JE DE STAP? Het kost een kleine voorbereiding, één avond en een grote pot thee.

IK MELD MIJN HUISKAMER AAN (of andere plek)

thema 
sociale cohesie, diversiteit
Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
"Weer of geen weer, Gouwenaars blijven altijd met elkaar in gesprek en vinden meer overeenkomsten dan verschillen."
Lopend
Illustration
 
Deel dit: