Project

Gouda Waterstad

Geplaatst op 2 mei 2013, 17:59 uur

De Stichting Gouda Waterstad is opgericht om de historische betekenis van ‘water’ in Gouda levend te houden. Zij doet dat door samen met haar partners activiteiten te organiseren die door de keuze van de bijzondere lokatie of de keuze van een bijzonder moment dit thema ‘Water’ benadrukken.

Gouda ontleent haar ontwikkeling aan de bijzondere ligging, namelijk: waar de Gouwe (naar de Oude Rijn) samenvloeit met de Hollandse IJssel. De IJssel en de Gouwe zijn van groot belang geweest voor de groei en bloei van de stad. Hiervoor werd onder andere een sluis van 400 meter gebouwd en bestond al langer een zeewaterkering tot bijna aan de markt van Gouda. Met hand en tand werd het recht verdedigd om schepen te verplichten door de stad te varen op weg van Vlaanderen naar Haarlem en Amsterdam of onderweg naar de Oostzee. Dankzij het belangrijke Tolhuis was Gouda in die periodes een welvarende stad.

In Gouda zijn verschillende organisaties actief om op basis van het waterrijke erfgoed te investeren in

de toekomst.

De stichting Gouda Waterstad is één van de partijen die zich hiervoor inzet. Gouda Waterstad doet dat door publieksactiviteiten te organiseren.

thema 
water en groen, recreatie & toerisme, kunst/ cultuur(-historie), evenementen
Lopend
Illustration
 
Deel dit: