Project

Greenland Chronicles

Geplaatst op 2 juli 2018, 11:43 uur

Greenland Chronicles’ is meer dan alleen een kunstproject, of een reisverslag, het is de collaboratie van innovatie, wetenschap en kunst. 

1 augustus 2018 stap ik voor het eerst in mijn leven op een Rotterdamse zeilschip  ‘Fantastiko’ van 26m lang en vertrek ik met als einddoel Kopenhagen. Het doel van ‘By the Ocean we Unite’ is de plastic vervuiling onder de aandacht  brengen bij een zo groot mogelijk internationaal publiek. https://www.bytheoceanweunite.org/expedition-denmark-2018/

Tussen wetenschappers, onderzoekers, marine biologen, documentaire makers, en acteurs maak ik als een kunstenaar ook een onderdeel van hun expeditie. Tijdens de reis wordt een graphic novel gemaakt met de titel “Onderweg naar Groenland” Dit is de eerste keer dat een graphic novel en een manuscript wordt gemaakt met mobiel laboratorium, gebruik maken van  de afval.  Speciaal voor de “Greenland Chronicles” en voor de graphic novel “Onderweg naar Groenland”  wordt een draagbaar laboratorium ontwikkeld om plastic te verwerken in inkt en in etsplaten.

 
Als mijn tassen met vers geperste  inkt  en ets platen zijn gevuld vertrek in van Kopenhagen naar Groenland. Daar ontmoet ik verschillende milieu organisaties, wetenschappers en ook locale bevolking. Ik leg hun verhalen vast (blog, volg en podcast) voor de komende ’Greenland Chronicles’ boek. Het wordt  een uniek boek - een origineel manuscript - uitgevoerd in plastic (plastic inkt) op papier met tekst en beeld.

Misschien nog goed om te vermelden: speciaal voor dit project heb ik mijn zwemdiploma A gehaald na jaren met angst voor water te hebben geleefd. Deze grensverleggende ervaring was de laatste hindernis op weg naar dit project.

Luister naar mijn eerste episode van podcast "Sounds of Greenland", en ik zou het leuk vinden als je bericht achter laat en/of deelt het met je vrienden, kennisen, buren ezv. https://dacesatre.com/podcast/

Als je financieel wenst deze project steunen(alle beetjes tellen mee), click op button "Donate", dan word jij vermeldt op mijn website, en boek. 

Join this voyage with me, i need your support! 

‘I believe this act is a strong message towards our consuming society, which may lead to reconnection and gratitude towards nature'. 

 

Toelichting

De verhalen van de onderzoekers, milieuorganisaties en de lokale bevolking worden vastgelegd op verschillende manieren. Zelf maak ik schetsen en werk ik aan mijn graphic novel, tegelijkertijd houd ik een blog bij, een vlog en een podcast. Verschillende beeldmakers (een documentairemaker en twee fotografen - vooralsnog) leggen het ontwerpproces vast. 

 

 

Gewenst resultaat Greenland Chronicles geeft een uniek inzicht in de werkwijze maar zal ook een bijzondere inkijk bieden in de huidige situatie in een omgeving die razendsnel verandert door de opwarming van de aarde. Het project is een poging een verdwijnende wereld vast te leggen, het wil documenteren en door een veelheid aan bewijs een zo breed mogelijk publiek overtuigen.

Door de verschillende benaderingen en uitvoeringen (in woord en beeld) worden verschillende doelgroepen aangesproken en bereikt op verschillende momenten in het project. Hierdoor kan een “community” ontstaan, een gemeenschap van volgers op social media en elders die de ontdekkingen, onderzoeksresultaten, deelt. De ervaringen kunnen in een later stadium gedeeld worden in de vorm van lezingen en presentaties, exposities die onder verschillende doelgroepen de bewustwording hopelijk vergroten.
Deel dit: