Dit project is afgerond
Project
Klaar

DiversiteitsSofa: ontmoetingsplek aan Erasmusplein Gouda

Geplaatst op 26 oktober 2018, 21:34 uur

Help je mee een mooie ontmoetingsplek aan het Erasmusplein te maken? Bewoners en bezoekers kunnen vanaf voorjaar 2019 gaan zitten op een comfortabele SocialSofa met een fraaie vormgeving.
Een SocialSofa is een betonnen buurtbank, die door vrijwilligers wordt bekleed met mozaïekkunst. Er zijn al zo’n 1300 gerealiseerd in Nederland. De vorm is overal dezelfde. De bekleding met mozaïeksteentjes is uniek voor elke Sofa. Recent is de ‘RegentenSofa’ neergezet aan het Goudse Regentesseplantsoen.

 

Toelichting

DiversiteitsSofa

We willen het Erasmusplein mooier en gezelliger maken met zo’n fraaie SocialSofa. De plek ligt aan de langzaam verkeersroute tussen Binnenstad en Korte Akkeren. Ook door de Garenspinnerij en via de horeca komen er best veel mensen langs. Nog niet zo lang geleden is het plein aangekleed met bomen en struiken. De gewone parkbanken worden behoorlijk gebruikt, maar het kan comfortabeler. 

Het mozaïeken van de Sofa is niet alleen leuk en ontspannend, maar ook een gelegenheid om andere bewoners te ontmoeten. Iedereen is welkom. Hoe gevarieerder het gezelschap, hoe beter. Vandaar de naam “DiversiteitsSofa”. Het gaat om de ontmoeting van mensen met diverse achtergronden, culturen, leefstijlen en leeftijden. Dat blijkt ook uit de dichtregel van Hans Andreus op de bank: “je bent zo mooi anders dan ik”.

De Goudse kunstenares Mieke de Haan heeft het ontwerp voor het mozaïek gemaakt. De mozaïste Marlinda Weijers heeft het werkbaar gemaakt. De vormgeving van de Sofa is geïnspireerd op het zonnestelsel (met zijn diversiteit en samenhang) en de bollen zijn de planeten. De opvallende kleuren zullen voorbijgangers nieuwsgierig maken en uitnodigen om te gaan zitten.

We nodigen vooral bewoners van de Binnenstad en van Korte Akkeren – maar ook anderen - uit om als vrijwilliger de DiversiteitsSofa te gaan bekleden. Dat zal van november 2018 tot maart 2019 gaan gebeuren. We streven ernaar de Sofa op 21 maart te gaan “inzitten”.

Mensen zonder mozaïekervaring nemen deel aan de introductie workshop van de Stichting SocialSofa. Deze professionals leveren de voorgetekende Sofa (volgens het principe van schilderen naar nummers) en gaan die later afwerken. 

Organisatie

De DiversiteitsSofa is een project van Stichting 21 maart Gouda en Werkgroep Mooiere Binnenstad.

De Stichting 21 maart zet zich in voor verdraagzaamheid, begrip en verbondenheid van verschillende groeperingen en culturen in de samenleving. Belangrijk hierbij is ‘de ontmoeting’: niet over, maar met elkaar praten. Deze stichting betaalt de DiversiteitsSofa uit eigen middelen. Samen met Roze Zaterdag Gouda kwam men op het idee van een buurtbank met een maatschappelijke boodschap.

De Werkgroep Mooiere Binnenstad begeleidt overzichtelijke projecten voor ruimtelijke kwaliteit, waarvoor bewoners zich als vrijwilliger inzetten. Zij heeft ervaring met de realisatie van de RegentenSofa en zorgt voor de planeten en de vrijwilligers.

thema 
sociale cohesie, creatief, kunst/ cultuur(-historie), leefbaarheid, diversiteit
Doelgroep
Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Een mooie en comfortable SocialSofa en vele ontmoetingen van bewoners van vooral Binnenstad en Korte Akkeren. In het voorjaar 2019 is de DiversiteitsSofa geplaatst.
Deel dit:
1 projectupdate

Rob Schroder

Project afgerond

De DiversiteitsSofa is in het voorjaar 2019 op het Erasmusplein geplaatst.
0
Open de update in eigen pagina