Project   

Operatie Steenbreek Gouda

V
Geplaatst op 30 januari 19, 18:25 uur

De gemeente Gouda heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek; een landelijk initiatief om tuinen te vergroenen. Want minder steen en méér groen in de tuin betekent méér vogels, insecten, egels en andere dieren. Te veel bestrating zorgt bovendien voor wateroverlast tijdens hoosbuien. Tegels eruit, groen erin dus! Zowel in particuliere tuinen als in gemeentelijk openbaar gebied. De tuinambassadeurs geven graag (gratis) tips en adviezen.

Toelichting

In Gouda werken de tuinambassadeurs van de natuurverenigingen KNNV-Gouda, IVN-IJssel-en-Gouwe en Groei&Bloei afdeling-Gouda e.o. samen met gemeente Gouda aan de leefbaarheid van de buurten. De tuinambassadeurs informeren je graag over het vergroenen van je tuin. Een groene tuin blijkt vaak veel onderhoudsvriendelijker dan een tuin vol met tegels. Maak Gouda Duurzaam en de Kinderboerderij Goudse Hofsteden ondersteunen daarnaast graag in de realisatie van je groene tuin en geveltuin met bv. advies of de organisatie van een workshop met bewoners uit de buurt. Bij de Kinderboerderij zullen voorbeeldtuintjes worden aangelegd waar je inspiratie kunt opdoen.
Doe ook mee! Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving! De tuinambassadeurs geven je graag tips en adviezen (ook voor balkons).

Gewenst resultaat Een groener Gouda met minder steen en meer biodiversiteit.
Operatie Steenbreek Gouda
7 maart 2018. Overdracht Goudse groen activiteiten naar IVN en KNNV en startsein Operatie Steenbreek door wethouder Hilde Niezen in het Infocentrum Heempad.
Operatie steenbeek Gouda (tegel eruit, plant erin) kwam traag op gang na de ondertekening in 2017 van aansluiting bij de landelijke Operatie Steenbreek. Het verminderen van tegels en stenen zowel in particuliere tuinen als in openbare "betegelde" gebieden lukte tot nu toe nauwelijks.

Maar de speciaal opgeleide tuinambassadeurs hebben er zin in. Met een ludieke actie hebben zij in december 2018 tijdens de opening van de presentatie in het Huis van de Stad aan wethouder Hilde Niezen gevraagd : "de beuk erin te gooien" En dat deed de wethouder; een mooie beuk vol met twitterende vogeltjes werd in een grote pot geplant. Twitteren is het medium om meer bekendheid te krijgen en Hilde heeft dan ook snel een twitter-bericht de wereld in geholpen.
De tuinambassadeurs geven gratis advies om uw tuin groener, natuurvriendelijker en duurzamer te maken. Er is zelfs een voorbeeldtuintje te zien: Dinsdag 18 en woensdag 19 december 2018 van 10:00-17:00 en donderdag van 10:00-20:00 uur in het Huis van de Stad, centrale Hal

RTV Gouwestad

Wat leuk, 50 kinderen van de Carrousel hebben de kinderboerderij voorzien van 1500 blije bijen bloembollen...

4 project-updates toon alle updates

Mascha Bom

10-jun-2019 20:54
Project volgens planning

Zaterdag 15 juni 2019 is het Open Tuinendag in Gouda. Er worden 2 stadswandelingen door de Goudse binnenstad georganiseerd door Groei&Bloei in samenwerking met IVN/KNNV en de Tuinambassadeurs van Operatie Steenbreek.
De Tuinambassadeurs staan met een bakfiets vol met informatie (en bloemenzaad!) lang...

Lees meer
0

Open de update in eigen pagina

Mascha Bom

4-apr-2019 23:48
Project volgens planning

Het was nog best spannend zaterdag 23 maart. Zouden de buurtbewoners in de Willem Tombergstraat daadwerkelijk komen om op te schonen en geveltuintjes aan te leggen? We wilden om 10 uur beginnen...en ja hoor daar kwamen de eerste vijf bewoners -nog een beetje onzeker om zich heen kijkend- om afvalgri Lees meer
0

Open de update in eigen pagina