Kennisbank CROWDFUNDING
Bij crowdfunding betalen veel mensen een klein beetje geld om een project te realiseren.
Crowdfunding is niet iets nieuws. Zo was het in 1939 geopende Spaardersbad in Gouda door inwoners gefinancierd via spaaraandelen.
Nieuw is dat crowdfunding nu meestal verloopt via een online crowdfunding platform.
Voorbeelden van geslaagde online crowdfunding acties in Gouda:
Kijk voor meer informatie over deze crowdfunding campagnes op Voorjebuurt.nl
AV Gouda is er in geslaagd een nieuwe atletiekbaan te funden via allerlei vormen van crowdfunding en sponsoring.
Organisaties
VIP Gouda organiseert regelmatig workshops over crowdfunding.
Deze Stadmakers hebben ervaring met crowdfunding campagnes:
Heleen van Praag
Peterpaul Kloosterman
Maud Roukens
Marcel van Dasselaar
FAQ
Bij crowdfunding betalen veel mensen een klein beetje geld om een project te realiseren.
Crowdfunding is niet iets nieuws. Zo was het in 1939 geopende Spaardersbad in Gouda door inwoners gefinancierd via spaaraandelen. Nieuw is dat crowdfunding nu meestal verloopt via een online crowdfunding platform.
Crowdfunding doe je meestal niet (alleen) voor het geld. Het is vooral een manier is om mensen bij jou project te betrekken. Iedereen wordt letterlijk of figuurlijk een beetje mede eigenaar.
Ook is het een goede manier om draagvlak aan te tonen voor je project voor eventuele sponsors. Zo kun je proberen af te spreken dat de sponsor het verdrag verdubbelt wat door de 'crowd' bijeen is gebracht.
De crowdfunding bijdrage is daadwerkelijk nodig om het doel te realiseren. Het doel is concreet, tastbaar, geloofwaardig en aansprekend. Geld voor achterstallig onderhoud van het clubgebouw spreekt bijvoorbeeld minder aan dan een bijdrage voor zonnepanelen op het gebouw of een nieuwe keuken.
Er zijn 4 soorten crowdfunding:
Crowdsourcing heeft betrekking op het verzamelen van kennis, hulp en materialen.
Zo konden mensen bij Pauzelandschap Potterspoort meehelpen door onkruid te wieden of door Goudsbloemen op te kweken. Bij de Bruisplaats
Hieronder staan enkele voorbeelden van geslaagde campagnes. Door aanpassingen aan de website van voorjebuurt.nl is helaas niet alle informatie over de campagne meer goed zichtbaar.
Hieronder volgt een aantal tips voor een crowdfunding actie met beloningen:
Je kunt het platform kiezen afhankelijk van je doel en doelgroep en soort crowdfunding. Ook kun je letten op gebruiksvriendelijkheid, de ondersteuning die je krijgt en het percentage dat naar het platform gaat.
Een overzicht van crowdfundingplatforms is te vinden op: http://douwenkoren.nl/crowdfunding-platforms-nederland/
Let op: het is alles of niets! Als je je doel niet haalt, gaat het geld terug naar de supporters.
Maak een schatting van de kosten van het project inclusief de kosten van de campagne.
Schat het aantal supporters en hun bijdrage. Verwacht je kleine of grote bedragen? Vraag mensen in je netwerk wat ze er voor over zouden hebben om een reëel beeld te krijgen.
Kijk ook wat vergelijkbare campagnes doen. Als je twijfelt of het hele bedrag haalbaar is kun je bijvoorbeeld eerst een onderdeel crowdfunden. Singelpark Gouda pakt steeds een gedeelte aan van het park en doet daar een crowdfunding voor.
Kijk op de Crowdfund academie van voorjebuurt.nl.