Elsbeth Fraanje

Bewoner, Professional, Initiatiefnemer
Wie is Elsbeth?

Documentairemaker: Ik breng onverwachte verhalen op aansprekende manier in beeld. Ik maak films die schuren en onthullen. Zo wil ik de kijker op lichtvoetige manier over 'grote vragen' laten nadenken. Verder heb ik een lichte antipathie tegen social media; ik maak liever in het echt kennis met mensen.


Als maker van creatieve auteursdocumentaire ben ik altijd op zoek naar de verhalen achter mensen en vooral wat iemand ten diepste drijft. Mensen typeren mij als een kritische beschouwer met gevoel voor zelfspot en ironie. Iemand met oog voor vorm en nuance die een inhoudelijk idee of concept praktisch kan vertalen in een pakkend, beeldend verhaal, prikkelend programma of kunstproject.

Mij vallen dingen op waar anderen aan voorbij lopen; dingen die mij verrassen, verontwaardigen of verwonderen. Dat is vaak een trigger om op zoek te gaan of ergens in te gaan graven. Daarbij schuw ik kwetsbare of taboe-onderwerpen niet. Mensen voelen zich snel bij mij op hun gemak en ik ervaar het iedere keer als een voorrecht wanneer iemand mij zijn (levens)verhaal durft toe te vertrouwen. Daarom vind ik mijn vak als documentairemaker en researcher ook zo bijzonder.

DIT ZEGGEN ANDEREN
Ik ben enthousiast, assertief en voortvarend, de positieve tegenhanger van ongeduldig. Ik heb hart voor de zaak en voor mensen, kan me goed inleven in een ander en hou vol als iets niet meteen lukt. Daarbij ga ik doelgericht te werk en kom met inventieve oplossingen als dingen anders lopen dan verwacht. Ik ben kritisch betrokken en hou van aanpakken, maar deins ook niet terug voor een lijvig onderwerp of stuk tekst, ben nieuwsgierig naar anderen en het onbekende. Daarom hou ik ook van het avontuurlijke filmvak.

ZO WERK IK GRAAG
Graag stem ik mijn ideeën of inzichten af met anderen en bouw ik, geïnspireerd door hun inhoudelijke input of tegenspraak, weer verder. Ik kom goed tot mijn recht in een klein team met korte lijntjes, waar ruimte is voor een minder conventionele aanpak. Waarin ieder zijn eigen taak of verantwoordelijkheid heeft en we gezamenlijk toewerken naar een groter einddoel. Daarbij kan ik goed knopen doorhakken en bewaak ik - vaak als regisseur - het overzicht.

SAMENWERKEN OF IETS OPZETTEN? HIERVOOR KUN JE ME BELLEN
*regieklussen
*(gasten)research
*filmprogrammeur, curator
*redactie voor programma's of films,
*coach of sparring partner voor je (film)idee
*advieswerk voor culturele- of filmfondsen.

En mocht je een Franstalig project hebben, maar komt zelf niet verder dan 'une baguette, s'il vous plaît', ook dan kijk ik graag wat ik voor je kan betekenen: ik beheers de taal en Franse mores als een native speaker.</span>