Activiteit

Abdelkader Benali, over jou en mij

zondag 14 januari 2024 , 15:30 uur
Illustration

De maatschappij bestaat uit heel veel mensen. Mensen die langs elkaar heen leven en soms elkaar even lijken te zien. Er ontstaan zo verschillende groepen die naast of tegenover elkaar staan. Wij en zij. Verschillen worden tegenstellingen en deze worden steeds verder vergroot en daardoor minder overbrugbaar. 

Zinvoller is het de samenleving te zien als jij en ik. Ieder mens is net als jij en ik, onderdeel van de samenleving. Als het contact tussen jou en mij goed verloopt is dat het begin van samenleven. Je hoeft alleen maar goed contact te hebben met de anderen om je heen. 

Hoe is het om vreemdeling te zijn? In alle grote religies is het leidende motief dat mensen vreemdeling waren in een land. Het omgaan met de vreemdeling is in die religies een centraal gegeven: dus je zou moeten weten hoe je de ander het best tegemoet kunt treden. In de praktijk gebeurt dat in veel gevallen niet. We zien de vreemdeling als iemand uit een andere groep, we zien hem niet als persoon, maar als een bedreiging. 

De filosoof Emmanuel Levinas heeft de ontmoeting tussen mensen een centraal thema gemaakt. In een ontmoeting houdt de ander jou een spiegel voor, waarin je kunt zien wie je bent. Het gaat erom dat je het gevoel krijgt dat je gezien en gehoord wordt. We worden (aan)geraakt door de ander. Het voelt heel anders als je op straat loopt en iemand loopt langs je heen of iemand zegt je gedag. Abdelkader Benali is in zijn boekje “De vreemdeling” hier op ingegaan.

In deze bijeenkomst wil Abdelkader Benali laten zien hoe dit vorm krijgt. Niet een theoretisch verhaal over het werk van Levinas, maar aan de hand van voorbeelden laten zien, hoe soms kleine ontmoetingen zijn leven een andere richting hebben gegeven. Hoe de Ander zijn leven stuurde.

Informatie

Abdelkader Benali is een Marokkaans-Nederlandse schrijver (heeft verschillende literaire prijzen gewonnen), hij is onder meer columnist bij Trouw en heeft verschillende tv-programma’s gepresenteerd. Hij is als kind naar Nederland gekomen.

Muziek wordt verzorgd door: Nelleke Vermeij en Marit de Vliet, beide cello

Na afloop is er een collecte voor het bestrijden van de kosten.

Locatie
Sociëteit Concordia
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Er is een collecte ter bestrijding van de kosten
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: