organisatie

Museum Gouda

Non-profit

Museum Gouda ligt letterlijk 'Achter de kerk'. Achter de kerk is een eeuwenoud straatje, waar Erasmus nog gehoepeld heeft.


Achter de kerk verbindt de Sint-Janskerk, wereldberoemd door de Goudse glazen, met Museum Gouda en met de galeries van Menno Meyer, Arie Bouter, de Firma Van Drie (Roodbol), Goudse Klei van Ellen Pattenier en de Bovenkamer van Jaap van den Berg. Het museum beschikt over een ommuurde tuin met fraaie beelden en een groot terras. Een oase in de binnenstad.


In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken!


Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.


Bier, kaas, pijpen en aardewerk: daarmee is de basis van de Goudse economie gelegd. Vandaar het motto: Museum tussen hemel en aarde.


Wie het museum dwars doorsteekt komt op de Oosthaven terecht: de plek waar Gouda is ontstaan: stad aan IJssel en Gouwe.


Wie houdt van geschiedenis, schoonheid, van sfeer is bij Museum Gouda aan het juiste adres.

Deel dit: