Leuk dat je wilt deelnemen. Zou je svp eerst willen inloggen of aanmelden
Organisatie

Platform Samen Duurzaam Gouda

Netwerkorganisatie

In oktober 2017 werd de Duurzaamheidsdag Gouda georganiseerd. De betrokken organisaties ontdekten toen de meerwaarde van hun samenwerking. Het gevolg: het ontstaan van de Werkgroep Duurzaamheid Gouda met als gezamenlijk doel duurzaamheid in Gouda in de breedste zin van het woord de aandacht te geven die het verdient. Betrokken bij het ontwikkelen en uitvoeren van de verschillende projecten door de groep zijn: Stichting Fairtrade Gouda, Raad van Kerken Gouda, IVN IJssel en Gouwe, NIVON Natuurvrienden Gouda e.o., Grootouders voor het Klimaat en diverse enthousiaste burgers.In 2022 besloten de betrokkenen om verder te gaan als platform <i>Samen Duurzaam Gouda</i>.


Stichting Fairtrade Gouda, Raad van Kerken Gouda, IVN IJssel en Gouwe, NIVON Natuurvrienden Gouda e.o., organiseren regelmatig activiteiten in lijn met het doel van Samen Duurzaam Gouda. Grootouders voor het Klimaat is actief binnen en buiten Gouda (denk o.a. aan het klimaatalarm in 2021, klimaatmars en Climate Miles, de wandeling van Groningen naar Glasgow in 2021 met halte in Gouda).

Sinds 2017 wordt een jaarlijks gezamenlijk evenement georganiseerd met als hoogtepunten Duurzaamheidsdag Gouda, Gouds Sustainable Food Event en het initiatief tot Gouda Maakt Toekomst. Begin 2022 is in samenwerking met DuurzaamheidsPlatform Gouda (DPG) en Energiecoöperatie Gouda (EcG) voor het eerst een speciaal duurzaamheidsdebat georganiseerd voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor jongeren is een social hackathon in Gouda geïntroduceerd met het doel om creatieve oplossingen te bedenken voor concrete problemen op het gebied van duurzaam samenleven. Het winnende idee van de editie 2019 waaraan 6 teams van 4 instellingen van Voortgezet Onderwijs deelnamen betrof het gebruik van bermgras om papier te maken. Het idee bleek ook elders te zijn bedacht. Sinds 2022 is bermgras-papier op de markt verkrijgbaar als voorBIJ papier.


In het jaar van Gouda750 was Samen Duurzaam Gouda (toen nog Werkgroep Duurzaamheid Gouda) initiatiefnemer van het duurzaamheidsfestival Gouda Maakt Toekomst. Op 2 juni 2024 vond de derde editie plaats op GOUDasfalt.
Het doel is om iedereen geïnspireerd naar huis te laten gaan met in gedachte hoe leuk, lekker en makkelijk het eigenlijk is om (een beetje) groen te zijn.


Gouda Maakt Toekomst 2024 met een gevarieerd programma en ruim 2500 bezoekers was zeer geslaagd. Meer informatie en een verslag is te vinden op deze website.

Deel dit: