Dit project is afgerond
Project
Klaar

CentrumSofa: ontmoetingsplek met Gouds Plateel aan Turfmarkt / Kleiweg

Geplaatst op 21 augustus 2020, 12:14 uur

Doe je mee een ontmoetingsplek te maken op de kruising van Turfmarkt en Kleiweg? Bewoners en bezoekers kunnen dan gaan zitten op een comfortabele SocialSofa met een fraaie vormgeving en een mooi uitzicht. 
Een SocialSofa is een betonnen bank in de openbare ruimte, die door vrijwilligers wordt bekleed met mozaïekkunst. In Gouda zijn er al de ‘RegentenSofa’ aan het Regentesseplantsoen en de ‘DiversiteitsSofa’ aan het Erasmusplein. Thema van de ‘CentrumSofa’ is Gouds Plateel, de toepaste kunst van beschildering van aardewerk uit het begin van de 20e eeuw.
 
Sinds medio augstus is een groep van ca. 30 vrijwilligers begonnen met mozaïeken. Er zijn nog een paar plekken vrij. Geef je op om gezellig en ‘corona-proof’ met andere bewoners te gaan mozaïeken. Mail aan Rob Schröder robschroder2807@gmail.com of telefoneer 0653 750 654. Voor onderlinge contacten hebben we (alleen) je mobiele telefoonnummer nodig.

Toelichting

De CentrumSofa
 
We willen het centrum van Gouda mooier en gezelliger maken. Als plek hebben we gekozen voor de kruising tussen de Turfmarkt (de wellicht mooiste gracht van Gouda) en de Kleiweg / Hoogstraat (de hoofdwinkelstraat). Daar komen veel winkelende mensen langs en ook wandelaars die het historisch erfgoed bekijken. De opvallende kleuren en motieven van de CentrumSofa zullen voorbijgangers nieuwsgierig maken en aantrekken. In combinatie met de andere elementen (een golvend dijkje) zal dit pleintje uitnodigen te gaan zitten en elkaar te ontmoeten. De Sofa zal ook fungeren als ‘landmark’, een plek waarvan veel foto’s worden gemaakt.
 
De vormgeving van de CentrumSofa is geïnspireerd op Gouds Plateel, beschilderd aardewerk dat door meerdere plateelfabrieken in Gouda werd geproduceerd. De Sofa wordt bekleed met de zwierige vormen van bloemen en bladeren en de mooie kleuren uit het begin van de 20e eeuw. Het ontwerp is van de mozaïste Marlinda Weijers. www.wolkenvanger.com Zij heeft inspiratie opgedaan via bezoeken aan het museum en via gesprekken met deskundigen en ondernemers.
 
Essentieel kenmerk van een SocialSofa is dat deze wordt gemozaïekt door vrijwilligers, die betrokken zijn bij de plek. Voor het werk aan de CentrumSofa nodigen we bewoners en ondernemers van de binnenstad uit – maar ook andere Gouwenaars zijn welkom. Het mozaïeken zal van begin augustus tot november 2020 gaan gebeuren in een winkelpand aan het begin van de Kleiweg.
Mensen zonder mozaïekervaring nemen op 3 augustus 2020 deel aan de introductie workshop van de Stichting SocialSofa. Deze professionals leveren de voorgetekende Sofa (volgens het principe van schilderen naar nummers) en gaan die later afwerken.
In deze tijd van corona zullen we fysiek afstand houden en met minder mensen tegelijk aan de Sofa werken. Maar dat is geen probleem en het wordt vast gezellig! Want je kunt ook op afstand toekijken en de mozaïekers aanmoedigen.
 
Organisatie
 
De CentrumSofa is een project van samenwerking van bewoners (Bewonersplatform Binnenstad) en ondernemers (Samenwerkende Ondernemers Verenigingen Gouda SOG) in de binnenstad.
Het Doe Platform van de SOG voert activiteiten uit, die het verblijfsklimaat in de binnenstad verbeteren. Vanuit dit platform zullen ondernemers als vrijwilliger meewerken aan de voorbereiding en realisering van de Sofa.
De werkgroep Mooiere Binnenstad trekt overzichtelijke projecten voor ruimtelijke kwaliteit, waarvoor bewoners zich als vrijwilliger inzetten. Deze groep heeft ervaring met realisering van de RegentenSofa en de DiversiteitsSofa.
 
Het project wordt gefinancierd door SOG, GoudApot, Rabobank Hollandse IJssel en Bewonersplatform.

Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
Een mooie en comfortabele bank in de openbare ruimte en vele ontmoetingen van bewoners en ondernemers uit (vooral) de binnenstad.
Documenten
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Rob Schroder


Er is nu een uitgebreid projectverslag. Veel leesplezier.

 

Documenten
0
Open de update in eigen pagina

Rob Schroder

Project afgerond

De Sofa staat er! Het project is afgerond.
In mei 2021 is de PlateelSofa (zo heet die nu) met een heftruck op haar plek gezet. De gemeente heeft tevoren de stoep laten aanpassen. Het mozaïeken heeft meer tijd gekost dan gepland. Door Corona moest men afstand houden en daardoor konden weinig mensen te...

lees meer
Documenten
0
Open de update in eigen pagina