Project

Goudse Scholendialoog

Geplaatst op 20 juni 2022, 15:36 uur
Illustration

Wat is een dialoog?

Een dialoog is een ontmoeting, een gesprek tussen verschillende mensen, waarin een vrije uitwisseling van gedachten plaatsvindt. Het kan leiden tot nieuwe inzichten. Voor een goede dialoog is het belangrijk dat je nieuwsgierig bent naar de ander, goed naar elkaar luistert en elkaars inbreng respecteert. 

Een dialoog is niet een discussie of debat waar standpunten tegenover elkaar komen te staan en je probeert de ander te overtuigen. 

Toelichting

We zijn allemaal verschillend. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we open staan voor elkaar? Respect te hebben voor elkaar? Elkaar beter begrijpen en accepteren? Er voor zorgen dat iedereen er bij hoort, er bij kan horen, en we dus niet een ander uitsluiten?

Uitvoering

Bij de Goudse Scholendialoog gaan groepjes middelbare scholieren uit een klas, klassen van een school of meerdere scholen in dialoog met elkaar. De leerlingen worden voor de dialoog in hun eigen klas door hun docent (bijvoorbeeld de mentor of docent maatschappijleer) voorbereid. Wat is een dialoog en over welke thema's / stellingen zouden jullie het graag hebben? En bij meerdere scholen: met welke andere school gaan we in groepjes in dialoog? Voorafgaande aan de dialoog op de dag zelf is er een kennismakingsspel zoals in de werkvorm "over de streep" en worden de spelregels voor het voeren van een goede dialoog doorgenomen. Naast thema's ingebracht door de leerlingen is het mogelijk om (niet talige) gesprekskaartjes te gebruiken voor de dialoog. De ontmoeting in het gesprek van circa een uur wordt afgesloten met een korte evaluatie.

Werkgroep

Na twee jaar corona is de werkgroep Goudse Scholendialoog begin 2022 weer actief geworden en zijn er 2 nieuwe leden toegetreden in de organisatie. De huidige (per 1 september 2022) werkgroep bestaat uit de volgende vrijwilligers: Johan van den Berg, Peter Ewals, Adriaan Jansen, Leen de Jong en Janneke Nieuwesteeg. Daarnaast zijn als gespreksleiders (weer) aangesloten Annemarie van den Berg, Fred van Ipenburg en Chahida el Moussaoui.

Interesse?

Heeft jullie school interesse om mee te doen aan de Goudse Scholendialoog in het schooljaar 2022/2023? Neem dan graag contact met ons op via een van de leden van de werkgroep. We gaan graag in gesprek! 

thema 
sociale cohesie, educatie, leefbaarheid, diversiteit
Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar
Gewenst resultaat 
De Goudse Scholendialoog heeft tot doel middels dialoog tussen middelbare scholieren, begeleid door getrainde gespreksleiders, sociale binding, kennis over en respect voor elkaar te bevorderen.
Lopend
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 7 projectupdates

Janneke Nieuwesteeg


Op woensdag 5 juni 2024 hebben we weer een prachtige Goudse Scholen Dialoog georganiseerd. Dit keer in samenwerking met Amnesty international Gouda .https://goudabruist.nl/activiteit/77752/tentoonstelling-amnesty-gouda-in-garenspinnerij

Bij hun tentoonstelling 'Wat betekenen mensenrechten voor jou?'...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Janneke Nieuwesteeg


Woensdag 7 juni 2023 hebben we de laatste dialoog van dit schooljaar gevoerd. Een prachtige ochtend tussen de Schuttersstukken van museum Gouda. Leerlingen van de ISK gingen in gesprek met studenten van het Hoornbeeck college. Hier werden prachtige dialogen gevoerd. Of zoals een van de leerlingen zo...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

bericht verwijderd