Veelgestelde vragen over Lief & Leed – actie Blije Buren 

De actie richt zich op straten. Als Lief & Leedstraat kun je ervoor zorgen dat er in jouw straat meer aandacht is voor elkaar, dat lief en leed met elkaar wordt gedeeld en dat niemand meer buiten de boot valt. Zo kun je als straat een Lief & Leedpotje met 75 euro contant geld aanvragen. Hiermee kun je gedurende het jaar een bloemetje, doos chocola of ander aardigheidje cadeau geven aan een buurman- of vrouw (of buurjongen of -meisje) die dat volgens jou echt verdient.

Je wordt binnen een week gebeld door iemand van het Lief & Leedteam. We kijken dan hoe de startsituatie is in jouw straat en je kunt al je vragen kwijt. En we maken een afspraak voor de overhandiging van het Lief & Leedpotje en het startpakket.

Bij de uitreiking van het potje krijg je van ons een startpakket mee met allerlei materiaal dat je kunt gebruiken. Daar zit bijvoorbeeld een flyer bij die je bij de buren in de bus kunt doen om te laten weten dat jij het potje beheert. Nog beter is om deze flyer persoonlijk te overhandigen. Dat kost wat meer tijd maar het levert leuke contacten op. 'Wie uit onze straat zou volgens jou een bloemetje moeten krijgen en waarom?' Dat is een mooie vraag om aan mensen te stellen. Neem voor iedereen een losse bloem of ander aardigheidje mee en je hebt een leuke binnenkomer!

Reken als basis 2 - 4 uur per maand en verder kun je helemaal zelf weten of je er meer tijd in wilt stoppen. Iedere straat kiest ook weer een eigen invulling.
En verder is het belangrijk dat je het potje samen met een of twee buren beheert. Dan kun je de taken verdelen.

Met Lief & Leed doe je een oproep aan iedereen in de straat om wat meer aandacht te hebben voor elkaar. Het hoeft dus niet altijd allemaal op jou als gangmaker neer te komen, want alle buren kunnen mensen aanmelden en misschien komen ze zelf ook wel een keer aan de buurt om iets te ontvangen. Ook beheer je het potje samen met een of twee buren.
Door Lief & Leed ontstaat meer saamhorigheid (‘nabuurschap’) via een klein, vriendelijk gebaar.

We maken het geld over op het rekeningnummer van de gangmaker. Dit lijkt ons handiger omdat vrijwel overal wordt gevraagd om met pin te betalen. Mocht iemand het toch liever contant hebben dan kunnen we dat regelen. Dat is geen probleem.

Nee, het Lief en Leedpotje wordt betaald uit subsidie van een aantal sponsors. Je bent als buren natuurlijk vrij om het bedrag zelf aan te vullen, maar niets moet.

We maken geen onderscheid tussen arm en rijk. Het potje geld is alleen een hulpmiddel, maar het gaat niet om het geld, maar om een beetje aandacht voor elkaar. Hoe meer straten in Gouda meedoen hoe beter! Als je het geld niet wilt ontvangen kun je je nog steeds aanmelden als Lief & Leedstraat, want naast het bedrag ontvang je als gangmaker ook het startpakket, uitnodigingen voor bijeenkomsten van gangmakers en leuke ideeën voor acties.

Dat mag je helemaal zelf weten, als het maar naar cadeautjes/ attenties voor buren gaat. Bijvoorbeeld een bosje bloemen, doos chocola, stroopwafels, theedoos, fles wijn, taart, kaarsen, boekje, spelletje, creatief (knutsel) pakket, ansichtkaart, fruitmand, fotocadeau enz.
Het potje is in principe bedoeld voor individuele attenties, maar het kan soms leuk zijn om alle bewoners een kleinigheidje te geven. Bijvoorbeeld als je start in je straat en je mensen huis-aan-huis benadert, kan het leuk zijn om een bloem, een waxinelichtje of iets dergelijks te geven. Dit kan ook uit het potje gefinancieerd worden.
Het geld is niet bedoeld voor straatactiviteiten (zoals een koffieochtend of BBQ). Daar zijn weer andere subsidiepotjes voor zoals GoudApot en Burendag. Huurders van Mozaiek Wonen en Woonpartners Midden-Holland kunnen een beroep doen op Trots op je Buurt fonds/ Leefbaarheidsbudget.

Je hoeft de uitgaven niet te verantwoorden, maar het is ook voor jezelf handig en prettig om het bij te houden. Daarom zit er in het pakket een invullijst. Die hoef je niet op te sturen maar we vinden het bijvoorbeeld wel leuk om af en toe een foto te krijgen als er iets is overhandigd aan een buur. Of om bij een gangmakers bijeenkomst te horen wat er met het geld is gedaan.

Lief & Leed is echt een burenactie en alleen bewoners kunnen zich aanmelden als gangmaker. Een vereniging of bewonerscommissie kan zich niet aanmelden.

Het gaat om de mensen die je als je buren beschouwt en die je ook wel eens tegenkomt op straat of in de flat. Als richtlijn kun je aanhouden maximaal 75 adressen. Bij een hele lange straat kunnen er dus meerdere potjes zijn. Bij een klein straatje kan overwegen worden om samen te doen met een paar straatjes.

Dat hoeft niet hoor. In sommige straten zijn buren al gewend elkaar te helpen en het kan goed zijn dat door het Lief & Leed project dit vanzelf ontstaat. Dat zou mooi zijn, maar dat hoef jij als gangmaker niet te gaan organiseren. Het is goed om te weten dat er ook organisaties zijn waar je iemand naar door kunt verwijzen, mocht dat nodig zijn. Ook hierover vind je informatie in het startpakket.

We organiseren (minimaal) twee keer per jaar een gangmakersbijeenkomst waarbij je kennis kunt maken met andere Lief & Leedstraten in de stad. Gezellig om elkaar te ontmoeten en tips en ervaringen van andere gangmakers te horen. We vinden het leuk als je erbij bent, maar het is zeker niet verplicht.

Het mooiste is als er zowel in de flat als in de straat een gangmaker is en jullie met elkaar contact onderhouden. Ieder kan zijn eigen Lief & Leed potje hebben of er is een gezamenlijk potje. Dat ligt een beetje aan het aantal adressen en of je elkaar ook tegenkomt in de straat. Bekijk ter inspiratie dit filmpje uit Den Haag:

Het budget per Lief & Leedstraat is maximaal € 150,- per jaar. De eerste € 75,- ontvang je bij de start. Als het potje bijna leeg is kun je een nieuwe aanvraag doen voor € 75,-. Dit wordt dus niet automatisch op je rekening gestort.Tussen twee aanvragen moet minimaal 5 maanden zitten. Heb je nog genoeg geld in de pot, bijvoorbeeld omdat je in een kleine straat woont, wacht dan met aanvragen. Het budget hoeft niet op en het is ook niet de bedoeling om te gaan ‘sparen’. Je kunt gedurende het hele jaar een aanvraag insturen. Gebruik hiervoor het online formulier aanvraag aanvulling Lief & Leedpotje.