Project   

Lief & Leed – actie Blije Buren

V
geplaatst op 22 april 20, 14:24 uur

In Rotterdam bestaat al langer een mooi initiatief: de Lief- en Leedstraten. Dit is ontwikkeld door Stichting Opzoomermee. Rotterdam telt er inmiddels ruim 700. In deze straten besteden bewoners extra aandacht aan buren die dat kunnen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn of een partner hebben verloren, maar moeilijk de deur uit kunnen of veel alleen zijn. Een bezoekje met een bloemetje, iets lekkers, ansichtkaart of tekening kan dan opeens wat licht brengen.

Juist in deze crisis zien mensen wat meer om naar elkaar en dat is heel waardevol en mooi om te merken. We denken daarom dat het nu een goed moment is om ook in Gouda de Lief & Leedstraten te introduceren.

Toelichting:

Hoe werkt het?

  • Elke straat krijgt een Lief & Leedpotje waarmee een bloemetje of andere attenties kunnen worden verzorgd. (€ 75,- per jaar)
  • Per straat is er een bewoner die dit potje beheert samen met een of twee andere buren
  • Als ‘gangmaker’ ontvang je een Lief & Leed map met flyers die je in de straat kunt verspreiden, zodat buren weten dat er een lief- en leedpotje is en mensen kunnen voordragen. 
  • Als gangmaker hoef je niet zelf burenhulp te geven (mag wel natuurlijk), maar je kunt zo nodig mensen doorverwijzen naar organisaties die hierin kunnen voorzien. Denk aan boodschappenhulp of telefooncirkels. Ook hierover zit informatie in de Lief & Leedmap.

Meer uitleg vind je bij VEELGESTELDE VRAGEN

Ben je enthousiast en zie jij jezelf als gangmaker in jouw straat?
Meld je dan VRIJBLIJVEND aan via dit formulier. Wij nemen dan contact met je op.

Je kan natuurlijk ook hieronder reageren of aan de rechterkant op de button 'ik doe mee'. Of stuur een mail naar samen@goudabruist.nl

thema sociale cohesie, maatschappelijke ondersteuning, wijk-/stadsontwikkeling, leefbaarheid, diversiteit
Gewenst resultaat 25-50 Lief & Leed straten in 2020
Verdubbeling in 2021
3 foto's
Op voorpagina Goudse Post, 29 april 2020
AD Groene Hart 5 mei 2020
3 project-updates toon alle updates

Heleen van Praag

Project volgens planning

Het is zo ver! Op 10 juli gaan de eerste 25 straten van start met Lief & Leed - Blije Buren actie Gouda. Wethouder Corine Dijkstra gaat de startpakketten overhandigen aan de gangmakers. Met dank aan bijdragen van GoudApot, fonds Dient Elkaar Met Blijdschap, gemeente Gouda en Mozaïek Wonen.
Ben je geï...

Lees meer
3-jul-2020 07:59

Heleen van Praag


Het loopt goed! Er hebben zich al meer dan 15 straten aangemeld! En ook zo mooi verdeeld over de stad. Bijna alle wijken doen al mee met één of meer straten! We zijn nu druk bezig met het projectplan en rondkrijgen van de financiering. We krijgen daarbij tips en aanwijzingen vanuit Stichting Opzoome Lees meer
6-mei-2020 21:36
2 reacties

John van den Hout-Sachs

Ik wil wel als gangmaker deelnemen aan dit project voor het Crabethpark
28-apr-2020 16:09

Peterpaul Kloosterman

Ha John, wat leuk dat je als gangmaker aan de slag wilt!
28-apr-2020 17:33

Lara Lange

Staat de straat 'Raam' hier al voor aangemeld?
7-jun-2020 10:50

Peterpaul Kloosterman

Staat er nog niet op maar de Raam is lang. Dus wees welkom om je op te geven!
7-jun-2020 14:42
Wil je ook reageren? Meld je dan aan